avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comunicarea deciziei de sanctionare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comunicarea deciziei de sanctionare.

1. Art. 268 (3) Codul muncii: "Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării."
As vrea sa ma lamureasca cineva daca acest termen se socoteste de la data emiterii deciziei sau de la data intocmirii procesului - verbal incheiat cu ocazia cercetarii disciplinare prealabile?
Daca prima varianta e cea valabila...atunci in cat timp trebuie emisa decizia de sanctionare, dupa ce a fost aprobat procesul-verbal de catre conducerea institutiei (prin care a fost propusa de catre comisia de disciplina o sanctiune)?

2. De la data savarsirii abaterii disciplinare de catre un angajat, in ce termen trebuie adusa la cunostinta conducerii aceasta fapta, prin intermediul unui referat?:">
Art. 268 alin. 1 Codul muncii prevede ca: "Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. "
De aici reiese ca trebuie sa se incadreze in cele 6 luni de la data savarsirii faptei si anuntarea conducerii despre fapta comisa si cercetarea si sanctionarea.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 5 August 2009
1. Art 268(3) prevede clar: data emiterii si nu data intocmirii procesului verbal. decizia se emite in termen de 30 de zile de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare...deci in aceasta perioada trebuie efectuata cercetarea disciplinara si decizia de sanctionare sa fie emisa. este indicat sa fie si inregistrata la ITM.

2.Aceea fapta considerata abatare disciplinara trebuie adusa la cunostinta conducerii in termen de cel mult 5 luni si 20 de zile de la data savarsirii acesteia. De ce am zis acest termen....sa mai ramana 10 zile pentru cercetarea dsiciplinara si emiterea decizie;)
1. Decizia se comunica in termen de 5 zile de la data emiterii acesteia.

2. Data luării la cunoştinţă de către angajator despre săvârşirea abaterii disciplinare este data înregistrării referatului sau sesizării care priveşte săvârşirea abaterii disciplinare. De la aceasta data in termen de 30 de zile angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara ContSters137621 ContSters137621 Buna seara, Pentru un salariat care absenteaza nemotivat de la serviciu mai mult de 3 zile se dispune cercetarea disciplinara, se emite invitatia la ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara magyari magyari In ce termen de la data savarsirii faptei poate angajatorul dispune o cercetare disciplinara in vederea sanctionarii angajatului ? Adica, exista un termen dupa ... (vezi toată discuția)
Referat indisciplinar angajat papic papic Am un angajat cu probleme, care a facut abatere disciplinara in urma cu 2 luni, nu a efectuat anumite atributiuni primite de la un superior.Dupa ce a trecut 2 ... (vezi toată discuția)