avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua.Fostul meu sot are obligatia de a plati pensia alimentara fetitei noastre .Nu a platit pe lunile februarie 2014,iunie 2015 ,noiembrie si decembrie 2015,ianuarie si februarie 2016 .In luna ianuarie 2016 am depus o plangere penala care a ajuns si la sectia de politie de care apartin.Am luat eu legatura cu sectoristul care mi a confirmat ca plangerea a ajuns la el ,ca l a sunat pe fostul sot cu care a stabilit o intalnire in10 martie 2016 ptr ca fostul sot nu este in tara.Eu am fost la sectie am dat o declaratie in care am declarat neplata luniilor respective ,ca in perioda decembrie 2011 august 2012 a lucrat in Italia si a platit pensia alimentara dupa salariul minim din Romania.Domnul politist a spus ca trebuie sa il dau in judecata si ca el nu poate sa l oblige sa plateasca pensia doar sa ne i a declaratii.In luna August 2015 am mai depus o plangere de la care nu am primit raspuns nici pana in acest moment.Intrebare ptr perioada lucrata in Italia trebuie neaparat sa l dau in judecata ?
el are stabilit 1/4 din venituri iar daca a lucrat in italia si a realizat venituri nu trebuia sa plateasca 1/4 din veniturile din italia ? nu a incalcat nici o lege ca nu s a supus si nu se supune unei sentinte ?ok ca om si ca tata nu isi face datoria dar legal nu pot face nimic ,,,doar daca nu plateste pensia 3 luni consecutiv pot face plangere penala ? in tribunal va fi o pierdere de timp si bani ,stiu asta din experienta proceselor de divort si partaj...chiar daca
am castigat a durat mult recuperarea banilor,,,
Legea spune că dacă nu plătește 3 luni obligația de întreținere minor, i se poate face plângere penală pentru abandon de familie.
Nu trebuie neapărat consecutiv, dacă se adună 3 luni de neplată.
De ce nu vă adresați unui executor judecătoresc, ca prin executare silită să recuperați banii pe lunile restante`?
E mai simplu și mai practic, dacă știți că are venituri sau bunuri care pot fi valorificate, iar dacă nu e de datoria executorului să le urmărească.
am facut cu excutor ptr bani de divort si am asteptat dupa executor de m am saturat ....si nu are nimic pe el....
Domnul politist a spus ca trebuie sa il dau in judecata

nu trebuie sa il dati in judecata, va constituiti parte civila
Art. 20

Constituirea ca parte civilă

(1) Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept.

(2) Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.

(3) În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere.

(4) În cazul nerespectării vreuneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal, putând introduce acţiunea la instanţa civilă.

(5) Până la terminarea cercetării judecătoreşti, partea civilă poate:

a) îndrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civilă;

b) mări sau micşora întinderea pretenţiilor;

c) solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despăgubiri băneşti, dacă repararea în natură nu mai este posibilă.

E dovada de rea credinta faptul ca desi trebuia sa va plateasca 1/4 din venituri, a uitat sa raporteze la venitul realizat.
Dreptul dvs la actiune se prescrie in 3 ani, insa curge de la data nasterii dreptului, in cazul dvs de cand ati cunoscut sau trebuia sa cunoasteti ca a lucrat in Italia.
Oricum, pe parte penala, treaba cu prescriptia pe civil, nu conteaza.
Pe parte penala, plangerea se depune in termen de maxim 3 luni de cand ati cunoscut savarsirea faptei.

Urmariti cursul cercetarii, vedeti ce se afla dupa data de 10, poate vine si da detalii despre ce face el in Italia, poate aflati unde lucreaza si il executati acolo prin ministerul justitiei.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Abandon de familie mancipri mancipri In data de 9 mai 2011 se implinesc 2 ani de cand o mama a depus la parchet , impotriva fostului sot , o plangere penala de abandon de familie , deoarece ... (vezi toată discuția)
Nedeclararea veniturilor pt majorarea pensiei alimentare minori loredana busuioc loredana busuioc am cerut in instanta majorarea pensiei de intretinere pt cei 2 minori(sunt divortata din oct 2000 iar fostul sot e obligat sa plateasca pensie de intretinere ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara/ ulterior plata necorespunzatoare -pls help! ella2012 ella2012 buna, pana anul trecut fostul sot a fost salariat min. interne de unde am primit cu regularitate pensia alimentara( pensie alimentara in cuantum de 25% din ... (vezi toată discuția)