avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere pentru favorizarea infractorului sau ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere pentru favorizarea infractorului sau neglijenta in serviciu

Politistul a facut circ de urmarire penala... a nesocotit toate dovezile, si i-a dat in mod absolut halucinant castig de cauza faptuitorului.

Fac plangere penala impotriva politistului pt favorizarea infractorului, si pt abuz in serviciu sau pt favorizarea infractorului si neglijenta in serviciu?

Sau decat pt favorizarea infractorului, iar abuzul/neglijenta in serviciu sunt subsidiare??
Cel mai recent răspuns: FRD , utilizator 20:37, 12 Martie 2016
Daca nu suteti multumit de masurile si actele de urmarire penala, aveti posibilitatea formularii unei plangeri impotriva actelor si masurilor de urmarire penala, adresata procurorului de caz.
In cazul in care doriti sa contestati masurile si actele efectuate de procuror, puteti formula o plangere impotriva actelor procurorului, iar daca aceasta va este respinsa va puteti adresa instantei in termen de 20 de zile de la comunicarea solutiei.
Desigur, am inteles cum pot sa contest masurile... dar eu ma refer la infractiuni savarsite de organul de cercetare!!
Sunt intradevar doua "tipuri" de plangeri, una impotriva actelor si masurilor dispuse de organul de cercetare penala (asa cum v-a spus si dna avocat) si
una impotriva "organului in sine", adica a persoanei.

Cat priveste cel de-al doilea tip de plangere, pe dvs. va intereseaza numai faptele si imprejurarile pe care le veti enumera pe o hartie (impropriu zis, plangere), mai departe incadrarea juridica a faptelor o va face organul judiciar (care este fie organ de cercetare penala, fie procuror). Ca dvs. enumerati corect sau nu, pe hartia aia, niste infractiuni din C.p., nu are nicio relevanta pentru organul judiciar, care in niciun caz nu va fi tinut de acea enumerare de articole de C.p. Concluzia - nu va bateti capul cu incadrarea juridica.

Asa, ca fapt divers insa, va pot spune ca nu poate fi abuzul subsidiar favorizarii, cata vreme in forma tip pedeapsa la abuz este de la 2 la 7 ani, iar la favorizare este de la unu la 5 ani.
trandafir2 a scris:

nu poate fi abuzul subsidiar favorizarii, cata vreme in forma tip pedeapsa la abuz este de la 2 la 7 ani, iar la favorizare este de la unu la 5 ani.


Asta e singurul criteriu al subsidiaritatii???
Citeam un articol ca abuzul in serviciu e subsidiar falsului... insa pedeapsa pt fals e 1-5 ani, deci mai mica decat la abuz in serviciu...

Una dintre infractiunile savarsite de organul de cercetare a fost ca a incadrat falsul in declaratii ca marturie mincinoasa :)
Si a constatat ca nu poate fi cercetata fapta, intrucat declaratia s-a facut in fata unui functionar public, si nu in fata instantei!
1) Nu este singurul criteriu, insa nici subsidiaritatea nu este singura forma in care pot sau nu coexista infractiunile in dosarul cauzei.
2) Sunt intr-adevar diferente inntre infractiunile de fals si cea de marturie mincinoasa, insa ce sa criticam noi organul de cercetare de aici de pe forum, daca nu stim ce s-a'ntamplat acolo?

Alte discuții în legătură

Plangere adresata procurorului general al parchetului curtii de apel alexandra.a1404 alexandra.a1404 Am depus o plangere impotriva organelor de cercetare si a procurorilor ce au lucrat la un dosar penal , la DNA, care a verificat doar ... (vezi toată discuția)
Declaratie mincinoasa Nina1 Nina1 Buna seara, Cum procedez in cazul unei marturii mincinoase? Am formulat plangere penala impotriva unei persoane pentru fals si uz de fals sub semnatura ... (vezi toată discuția)
Nup motivat ca petentul a renuntat verbal telefonic? justice123 justice123 Din referatul organului de cercetare penala, sectia 9 de politie Bucuresti: [quot]In ziua de x, ora de y, s-a luat legatura telefonic cu domnul z, la nr. de ... (vezi toată discuția)