avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... IN LEGATURA CU DREPTURILE SALARIATULUI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

IN LEGATURA CU DREPTURILE SALARIATULUI

Buna ziua in luna decembrie 2015 am fost angajata la o firma care nu mi-a prezentat contractul de munca la inceperea activitati la acesta si desi am solicitat contractul de munca am fost amanata 2 luni de zile pana la prezentare si atunci mi sa spus sa in semnez retroactiv deci cu data iniotiala a inceperi activitati mele la firma respectiva . Am semnat acest contract retroactiv deoarece am fost amenintata de catre administrator ca mi se va desface contractul de munca cu litera i si nu ma voi putea angaja nici unde am acceptat sa semnez pe baza faptului ca mi sa promis ca nu se va desface contractul de munca cu litera i si vom incheia pe cale amiabila . Cand am vrut sa depun demisia nu mi sa acceptat motivand faptul ca dupa efectuarea inventarului imi va semna demisia dar acest lucru a degenerat si sa lasat cu semnarea contractului retroactiv deoarece am fost amenintata de cu desfacerea contractului de munca indisciplinar . Avand in vedere cele relatate mai sus intrebarile mele sunt :
-se poate desface un contract de munca indisciplinar cand firma si-a incetat activitatea inainte ca acest contract sa fie incheiat ? Precizez ca in urma cu o zi am fost la firma pentru a incheia contractul si mi sa facut un referat pe care nu am vrut sa il semnez deoarece lucrurile mentionate in acesta nu sunt reale
- ce pot sa fac pentru a incheia contractul de munca sa pot sa ma angajez in alta parte . Mentionez ca am fost agresata de administratorul firmei si amenitata ca voi fi data in judecata de acesta pentru ca nu vreau sa semnez acele acte si acuzata de delapidare si de substragere de acte acest lucru fiind complet neadevarat.
- aveau dreptul parinti si sotia adminstratorului sa vanda in acel magazin fara contract de munca ?
- aveau dreptul administratorul impreuna cu familia sa intre in magazin inafara orelor de program in prag de noapte . Mentionez faptul ca eu nu am avut cheie de la acest magazin asteptand dimineata sa vina sa deschida si seara sa inchida dupa bunul lor plac
- aveam dreptul sa fotografiez conditiile de munca din acel magazin
- trebuia sa mi se predee un stoc la angajare si sa primesc copi de pe acest stoc si invetare si sa am o evidenta a intrarilor si a iesirilor di acst magazin eu fiind angajata in acesta
multumesc anticipat pentru raspunsurile ce le voi primi si astept un sfat din partea dumneavostra cu ceea ce sa fac .


Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:43, 6 Martie 2016
-se poate desface un contract de munca indisciplinar cand firma si-a incetat activitatea inainte ca acest contract sa fie incheiat ?


Ce intelegeti prin incetarea activitatii?

- ce pot sa fac pentru a incheia contractul de munca sa pot sa ma angajez in alta parte .


1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, puteti incheia c.i.m. cu un nou angajator chiar daca vechiul c.i.m. nu a incetat.

Pentru incetarea c.i.m.,depuneti-va demisia sau solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor. In cazul demisiei nu este necesar acordul angajatorului.


- aveau dreptul parinti si sotia adminstratorului sa vanda in acel magazin fara contract de munca ?


Prestarea muncii fara a avea c.i.m. incheiat constituie munca la negru sanctionata de catre ITM/Inspectia Muncii.

Angajatorul era societate comerciala sau PFA, Intreprindere Individuala sau Familiala ?

- aveau dreptul administratorul impreuna cu familia sa intre in magazin inafara orelor de program in prag de noapte .

- aveam dreptul sa fotografiez conditiile de munca din acel magazin

- trebuia sa mi se predee un stoc la angajare si sa primesc copi de pe acest stoc si invetare si sa am o evidenta a intrarilor si a iesirilor di acst magazin ....


rRspunsul la toate intrebarile : Da


Angajatorul era societate comerciala sau PFA, Intreprindere Individuala sau Familiala ?

angajatorul era intreprindere individuala .
Ce intelegeti prin incetarea activitatii?
Prin incetarea activitati inteleg suspendarea magazinului intr-un cuvant inchiderea lui
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
ANAMARIA1996, utilizator
Soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fără a fi înregistrată/înregistrat în registrul comerţului şi autorizată/autorizat să funcţioneze ea însăşi/el însuşi ca titular al întreprinderii individuale/persoană fizică autorizată sau fără a fi salariată/salariat, poate participa în mod obişnuit la activitatea întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, îndeplinind fie aceleaşi sarcini, fie sarcini complementare, în condiţiile legii.

In cazul in care se suspenda activitatea , atunci raportul de munca poate fi incetat.
In cazul in care se suspenda activitatea , atunci raportul de munca poate fi incetat.

poate fii incetat indisciplinar si dupa data suspedari / inchideri firmei ?
Daca societatea si-a suspendat activitatea, atunci nu se mai poate dispune nicio masura disciplinara impotriva salariatului dupa aceasta suspendare.

In practica, incetarea c.i.m. are loc din motive care nu tin de persoana salariatului.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare loredana b loredana b Sunt şofer la distribuţia unei firme care tocmai a fost preluata de către o alta. Administratorul a vrut să ne dăm noi demisia ca să nu ... (vezi toată discuția)
Desfasurarea activitatii in mai multe locuri de munca cu carte de munca sorescucostica sorescucostica Eu detin o firma persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala.Pot sa mai lucrez la o firma cu program normal de 8 ore si inca la una cu program de ... (vezi toată discuția)
Indisciplinar in cartea de munca virtuala buna seara, doresc ... IoanaTdr IoanaTdr Indisciplinar in cartea de munca virtuala Buna seara, doresc sa imi dau demisia la zi si patronul nu accepta decat cu preaviz, si ma ameninta ca imi incheie ... (vezi toată discuția)