avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... functie in CIM care nu exista in COR - "consilier"?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

functie in CIM care nu exista in COR - "consilier"?!

Am mai postat pe aceasta problema, dar cu accent pe alte aspecte ale problemei.

Am in CIM trecuta la clauza E) Functia/meseria .......... conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania de - "consilier" care nu exista in COR, care este luata din legea salarizarii bugetarilor.

Acest CIM este depus si la ITM si ma mir cum de este acceptat in aceasta forma.

Cum pot formula pe instanta actiunea de recunoastere a functiei COR daca angajatorul refuza (dupa depunerea unei cereri scrise prealabile) sa recunoasca retroactiv eroarea din CIM si/sau functia conform COR specifica activitatii mele?
Sau cum as putea proceda altfel si daca am sanse sa obtin aceasta recunoastere?

As putea face o actiune in rectificare (in cazul asta ma gandesc ca risc sa pierd daca nu angajatirul nu va recunoaste ca ar fi vorba despre o greseala materiala iar eu nu as putea dovedi)?

Sau as putea face o actiune in realizare cu obligarea in subsidiar a rectificarii prin incheierea unui act aditional?
In cazul asta interesul promovarii actiunii ar fi actual sau ar trebui sa astept aceasta recunostere retroactiva a faptului desfasurarii activitatii in functia reala detinuta tocmai la participarea unor concurs la care s-ar cere dovada vechimii dobandite in specialitatea functiei respective?

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
serviciuapasarichioi, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 17:51, 10 Februarie 2011
La mine nu este problema sa nu se regaseasca ocupatia in COR privitor la atributiile pe care le desfasor.

Referitor la precizarile lui clement pot sa adaug urmatoarele:

La art. 2 alin. (1) din Ordinul MMPS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca se prevede ca:
"Contractul individual de munca incheiat intre angajator si salariat va cuprinde in mod obligatoriu elementele prevazute in modelul-cadru."

Iar la clauza E) din acest model-cadru se prevede :
E. Felul muncii
Functia/meseria ............................... conform Clasificarii ocupatiilor din Romania (deci mi se pare ca este obligatorie inscrierea functiei COR in CIM).
La fel este redata clauza E) si in CIM-ul meu, numai ca este trecut "consilier".

In ordinul MMPS 138/1995 privind aprobarea COR in partea introductiva sunt definite notiunile de functie, meserie, ocupatie si profesie, astfel:

"OCUPAŢIA este activitatea utilă, aducătoare de venit (în bani sau natură), pe care o desfăşoară o persoană în mod obişnuit, într-o unitate economico-socială şi care constituie pentru aceasta sursă de existenţă. Ocupaţia este, deci, proprie persoanelor active, care practică o activitate recunoscută de societate ca utilă pentru sine şi semenii săi. Ocupaţia unei persoane poate fi exprimată prin: funcţia sau meseria exercitată de aceasta.
FUNCŢIA este activitatea desfăşurată de o persoană într-o ierarhie funcţională de conducere sau execuţie. În clasificarea de faţă, funcţiile sunt cuprinse în GRUPELE MAJORE de la 1 la 5.
MESERIA este complexul de cunoştinţe obţinute prin şcolarizare şi prin practică, necesare pentru executarea anumitor operaţii de transformare şi prelucrare a obiectelor muncii, sau pentru prestarea anumitor servicii. Meseriile sunt clasificate în GRUPELE MAJORE de la 6 la 8.
Pentru definirea corectă a noţiunii de ocupaţie şi evitarea confuziei, este necesar să se definească şi noţiunea de PROFESIE, care, în unele cazuri, poate fi şi ocupaţie, iar în altele nu.
Deci, PROFESIA este specialitatea (calificarea) obţinută prin studii, iar ocupaţia este specialitatea (calificarea) exercitată efectiv la locul de muncă. "

Daca de aici rezulta ca ocupatia unei persoane poate fi exprimata prin: functie[...] inseamna ca functia care trebuia inserata in CIM-ul meu trebuia luata din grupele majore 1-5 (pentru ca nu se aplica in cazul meu grupele 6-8).

In cazul asta cum as putea proceda eu ca sa mi se recunoasca retroactiv faptul ca am defasurat activitatea intr-o anumita functie (eu stiind natura functiei mele, pe care vreau sa o solicit), ma refer CUM SA PROCEDEZ PE INSTANTA IN CAZUL UNUI REFUZ, PRINTR-O ACTIUNE IN REALIZARE? (Ma gandesc ca in cazul refuzului recunoasterii acestui fapt va invoca in instanta ca interesul meu de a solicita recunoasterea desfasurarii acestei activitati nu este actual - cum justific eu ca interesul promovarii unei asemenea actiuni este actual, daca vreau sa imi conserv acest drept pentru viitor, pentru a-mi fi recunoscut la eventuale concursuri unde as dori sa particip pe viitor?)

PS: Vreau sa spun ca din discutiile avute cu angajatorul, acesta si-a exprimat refuzul pe motiv ca este ilegal, de aceea vreau sa am actiunea bine pregatita.

IN SPERANTA CA POATE CINEVA SA IMI DEA UN SFAT BUN, VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
serviciuapasarichioi, utilizator
-in primul rand trebuie sa aveti dovada ca functia (COR) pe care o doriti este reala, corespunde realitatii
-dovada cea mai importanta este fisa postului pe care ati semnat-o (acolo sunt trecute sarcini si responsabilitati specifice functiei dorite)
-daca nu este fisa postului conforma cu realitatea trebuie sa aveti dovezi la locul de munca cum ca dumneavoastra faceti acele lucruri, dovezi cum ar fi contracte, planuri, proiecte, facturi, intalniri de afaceri etc.
-daca realitatea corespunde cu functia pe care o doriti (inclusiv perioada lucrata pana acum) atunci se poate modifica functia COR printr-un act aditional de rectificare (asa cum se fac rectificative la finante, CAS, CASS, Somaj, nu vad de ce sa nu se poata)
-singura problema va fi la angajator daca are ghinionul la un control sa se lege de aceasta greseala, dar tinand cont ca erorile nu pot fi evitate in totalitate si ca aceasta modificare este in folosul angajatului va fi doar mustruluit sa fie mai atent altadata la acte.

Multa bafta.
Ce se intampla cand angajez un strain intr-o multinationala si vrea o functie carein COR nu exista dar in Uniunea Europeana da....el vrea sa contractul sa i se faca conform functiei din Uniunea Europeana...am inteles ca trebuie sa faca angajatorul un referat sau asa ceva pentru a cere infiintarea functiei avand in vedere ca functia exista in toate sucursalele sale din Europa si de pe Glob numai in Romania nu....ce este de facut?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate/putere de lucru judecat actiune in constatare/realizare, da au ba? serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Am si eu o intrebare legat de actiunea in constatare intr-o problema de dreptul muncii. Daca introduc o actiune in realizare si daca ar fi sa pierd, pot sa ... (vezi toată discuția)
Lncadrare gresita a postului ianstef ianstef Buna ziua am si eu cateva intrebari referitor la incadrarea postului conform clasificarii ocupatiilor in Romania. Este angajatorul obligat sa completeze in ... (vezi toată discuția)
Cum incadrez cor un muncitor responsabil de "programul de apa" intr-o comuna? nadia_odagiu nadia_odagiu sus numitul muncitor este "responsabil de apa" (program pompe de apa), studii generale, nu stiu ce cod cor i s-ar potrivi. ajutor va rog (vezi toată discuția)