avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecată proces civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecată proces civil

Recent am încheiat un proces civil în care am avut trei capete de cerere.
Iniţial, la judecătorie, primul a fost respins, ca rămas fără obiect (în timpul procesului, pârâtul şi-a executat obligaţia), şi celelate două capete de cerere au fost admise (al doilea obligaţie de face şi al treilea servitute). Pârâtul a fost obligat la plata tuturor cheltuililor de judecată pe care le-am făcut.
Ulterior, a fost admis apelul pârâtului si schimbată în parte sentinţa judecătoriei astfel:
S-a respins al treilea capăt de cerere (servitute) şi s-au menţinut restul dispoziţiilor sentinţei, adică primul capăt respins ca rămas fără obiect şi al doilea admis. Instanţa de apel mi-a respins totodată cererea privind cheltuielile de judecată solicitate la fond şi m-a obligat la plata tuturor cheltuielilor de judecată efectuate de pârât la ford si în apel. Aceasta în condiţiile în care:
- eu am pierdut doar un capăt de cerere din trei (cel respins ca rămas fără obiect nu-mi poate fi imputat , din câte am înţeles, sub aspectul cheltuielilor de judecată),
- iar prin cereea de apel s-a cerut admitrea apelului şi anularea sentinţei sau admiterea pelului şi schimbarea în tot a sentinţei apelate. Instanţa de apel, aşa cum am mai spus, a admis apelul şi a schimbat doar un capăt de cerere, menţinând celeleate dispoziţii le ainstanţei de fond cu privire la respingerea excepţiilor şi celelalte două capete de cerere.
În concluzie, eu înţeleg că, am câştigat două capete din trei, dar plătesc cheltuielile de judecată ale pârâtului în întregime, iar cheltuielile mele de judecată au fost respinse . Şi în al doilea rând, în apel pârâta a cerut fie anularea şi rejudecarea sentinţei judecătoriei, fie schimbarea în tot, însă instanţa de apel s-a pronunţat astfel: admite apelul şi schimbă în parte hotărârea instanţei de fond.
Întrebările mele sunt:
1. Mai pot face ceva în privinţa cheltuielilor de judecată?
2. Mai am vreo cale de atac având în vedere ceea ce s-a cerut în cerere de apel şi soluţia instanţei de apel .

Trebuie să vă spun că două rapoarte de expertiză au dovedit că am dreptate în totalitate. sunt şocat de soluţia instanţei de apel. MI-a creat o situaţie fără ieşire. Cât priveşte cheltuielile de judecată făcute de pârât în doi ani ajung aproape la 10 mii lei noi, de 4 ori mai mari decât ale mele, eu suportândşi exertizele. VĂ rog, dacă mai există vreo soluţie, să îmi răspundeţi !
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 17:58, 9 Martie 2016
Din punct de vedere teoretic mai puteti exercita caile extraordinare de atac:contestatie in anulare(art.503-508 NCPC)sau, revizuire( art.509-513 NCPC), daca indepliniti conditiile legale prevazute in mod limitativ ptr.aceste cai extraordinare de atac.Mai puteti formula cerere ptr.restituire taxelor judiciare de timbru conform art.45 din OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.Oricum, opinia mea este sa consultati un avocat cu toate actele pe care le aveti ptr.o solutie concreta si convenabila dvs.
Multumesc! Am consultat daja, dar nu m-a lămurit. Am înţeles doar că am dreptate în privinţa cheltuililor de judecată, însă nu prea mai pot face nimic. Poate o plângere la CSM, care nu rezolvă nimic.
Ati intuit bine, plangerea la CSM nu rezolva nimic, CSM nu rejudeca procesele!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive apel Roxanabrum Roxanabrum am castigat un proces prin care ceream anularea unui contract de arendare. instanta a respins unele dintre capetele de cerere, dar a admiss pe cel cu lipsa ... (vezi toată discuția)
Solutie in apel eugen82 eugen82 La fond am avut doua capete de cerere, primul respins ca neintemeiat, al doilea respins pe exceptie, fara a se intra in fond. Am declarat apel cu privire la ... (vezi toată discuția)
Modificarea in parte a sentintei cu consecinta trimiterii cauzei la aceeasi instanta FRD FRD In cazul in care in apel ncpc a admis apelul a modificat in parte sentinta si s-a dispus trimiterea spre rejudecare la instanta de fond ,dosarul fiind inaintat ... (vezi toată discuția)