Sunt reclamanta intr-un litigiu de munca cu obiectul obligatia de a face conform art. 52 alin. 2 Codul Muncii.
La termenul de astazi, juristul paratei mi-a inmanat, in fata instantei, o decizie pentru un post, in care nu sunt respectate nici functia si nici salariul pe care le aveam la momentul suspendarii cim. Intentionez sa contest aceasta decizie in instanta si sa nu ma prezint la postul indicat in decizie. Risc desfacerea contractului de munca din cauza absentelor?
Mentionez ca pentru calculul despagubirilor conform art. 52 alin. 2 Codul Muncii, instanta a dispus o expertiza contabila ce nu s-a finalizat.
Multumesc!
Da, postul a fost desfiintat. Eu conduceam o subunitate.Ulterior suspendarii cim, au fost comasate doua subunitati( una din ele fiind cea condusa de mine) intr-una singura, ceea ce inseamna ca functia pe care am detinut-o exista momentan in organigrama angajatorului.
Astazi m-am prezentat la angajator ca sa respect decizia emisa.Am vrut sa iau la cunostinta fisa postului si actul aditional la cim si mi s-a raspuns ca actul aditional il vor intocmi in 20 de zile dupa amiterea deciziei. E corect?
Si inca o intrebare...cum se "reactiveaza" in REVISAL un cim suspendat?In baza deciziei sau in baza actului aditional?
Multumesc pentru intelegere!
1. Orice modificare a unuia dintre elementele c.i.m. in timpul executarii acestuia impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. (art.17 alin.5 C.mun.)
2. In baza oricaruia dintre cele doua acte care mentioneaza incetarea suspendarii c.i.m. Insa daca s-a emis decizie de suspendare, incetarea suspendarii trebuie constatata tot prin decizie.