fratele meu face un credit ipotecar (prima casa) la care eu pe contract voi fi coplatitor. pt. a accepta sa fiu coplatitor, intr-un final (dupa multe certuri si stres acumulat) parintii mi-au promis verbal ca vor trece casa lor pe numele meu.
Ce ma sfatuiti sa fac sa ma asigur ca se vor tine de cuvant? si ca fratele nu va avea alte pretentii in viitor.
adaug ca parintii, pt. acest credit, i-au dat fratelui o suma de bani pentru avans.
In cazul meu prin contract vanzare cumparare se presupune ca voi cumpara casa sau ca voi da ceva bani in avans ca sa fiu sigura ca nu se vor razgandi ? (pentru ca ati spus ca sa platesc contravaloarea casei ).Nu inteleg atunci diferenta intre a cumpara o casa straina si aceasta casa daca se presupune ca cumpar si nu ca primesc ca donatie. O alta nelamurire este asupra partajului de ascendent (o donaţie-partaj conjunctivă): ce este mai sigur o donatie sau partajul conjunctiv si ce acte presupun fiecare ?Imi cer scuze pentru insistenta dar nu am studii de drept si vreau sa evit situatii neplacute pe viitor.
Donaţia-partaj presupune împarţirea bunurilor încă din timpul vieţii ascendentului (a tuturor bunurilor sau doar a unora dintre ele) prin atribuirea efectivă, în proprietate exclusivă, către descendenţii săi. Una dintre condiţii este ca împărţirea să se facă tuturor descendenţilor şi ea să fie efectivă şi exclusivă, adică să nu ducă la o stare de coproprietate.
Astfel, în cazul dumneavoastră, ambii părinţi pot proceda la o astfel de donaţie (de aceea se numeşte conjunctivă) donînd unuia dintre copii casa iar celuilalt suma de bani, aceste bunuri ieşind definitiv din patrimoniul lor. Restul bunurilor vor face obiectul succesiunii atunci cînd va veni vremea sau vor putea fi transmise descendenţilor în acelaşi mod.