avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua!

In luna februarie am fost angajat din somaj pe perioada determinata mai mica de 12 luni. Am avut un accident rutier si acum sunt in concediu medical, dar mi s-a zis ca deoarece nu am inca 6 luni vechime la firma respectiva s-ar putea sa nu primesc nici un ban pe perioada in care sunt in incapacitatea de a lucra. Este posibil asa ceva?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:43, 12 Martie 2016
Stagiul minim de 22 de zile este realizat.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 12

(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
(1^1) Stagiul minim de cotizare se constituie şi din însumarea perioadelor pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat, respectiv de cãtre fondul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau bugetul asigurãrilor pentru şomaj.


ART. 68
Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.


In cazul dvs., baza de calcul pentru indemnizatia de concediu medical o reprezinta indemnizatia de somaj primita in cele 6 luni anterioare august 2015 - ianuarie 2016.

Trebuie sa prezentati angajatorului dvs. documentul care atesta valoarea indemnizatiei de somaj primite si, eventual, aceste prevederi legale pe care nu le cunoaste.

Daca refuza plata concediului medical, faceti o sesizare la casa de sanatate.


OUG nr. 158/2005:

ART. 47
...
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor; ...

ART. 48
(1) Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) şi (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cm refuzata de angajator caraibbe caraibbe am si eu o problema cu angajatorul meu, care nu vrea sa imi plateasca comcediul medical pe motiv ca nu am 6 luni de cand lucrez la aceasta firma. (codul ... (vezi toată discuția)
Refuz plata concediu medical diana45 diana45 Buna ziua, M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie. In decembrie am avut 3 zile de concediu medical, in ianaurie 3 zile si in februarie 2 satamani. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical gina2010 gina2010 daca salariatul este angajat de pe 02.02.2015 si de pe 25 martie imi aduce concediu medical, este vreo problema tinand cont ca nu a mai lucrat anterior iar ... (vezi toată discuția)