avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul crestere copil

Buna ziua, ma adresez dvs.pentru a imi lamuri un aspect cu privire le concediul pentru crestere copil:
-sunt in urmatoarea situatie: angajat pe perioada determinata pana la data de 30.07.2016. Data nasterii copilului va fi 12.07.2016. Mentionez ca am acumulat cele 12 lunii de cotizare. In acest caz pot beneficia de cei 85% pentru cresterea copilului?
Va multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 14 Martie 2016
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art. 56 (1), lit. i) din Codul muncii), indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

2. - La data incetarii CIM dvs. veti fi in concediu de maternitate (lauzie) iar certificatele medicale de dupa incetarea CIM le depuneti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa aceea puteti depune la Primarie actele pentru indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Intrebati la CJAS ce acte sa prezentati la prima depunere de certificat medical.

3. - Ar mai fi si varianta sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la incetarea CIM (chiar daca atunci sunteti in concediu de lauzie).
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

Va multumesc, in cazul in care mi se va prelungi contractual pana la final de luna Octombrie (am realizat un calcul si voi termina cele 126 de zile de concediu maternitate in 24.09.2016) ma incadrez?
Va incadrati pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si chiar daca nu vi se va prelungi durata c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie concediu crestere copil MihaelaUrsu1 MihaelaUrsu1 Buna ziua, Lucrez ca si trainer pe Contract de munca cu perioada determinata. In data de 12.07.2016 urmeaza sa am un copil. Contractul de munca se va ... (vezi toată discuția)
Maternitate la contract pe perioada determinata Honey32 Honey32 Buna, Ce spune legea in cazul in care angajata are contract pe perioada determinata, iar contractul expira inainte ca aceasta sa nasca? Mai are drept la ... (vezi toată discuția)
Sarcina si lauzie Marybv Marybv Buna ziua, am si eu o intrebare referitor la indemnizatia pentru cresere a copilului. Am 30 sap de sarcina sunt in sarcina si lauzie,contractul meu pe 30sept ... (vezi toată discuția)