avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dupa cat timp de la fapta de inselaciune pot depune ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dupa cat timp de la fapta de inselaciune pot depune plangere penala

Buna ziua,

In urma unei infractiuni de inselaciune am "reusit" sa imprumut un "prieten" cu o suma importanta de bani. Intamplarea a avut loc in trecut, acum 2-3 ani, insa suma nu mi-a fost returnata nici pana in prezent.

Intrebarile mele ar fi:
1. Dupa cat timp de la producerea faptei pot depune plangere penala? Dar de la aflarea faptei? (Am aflat mai tarziu ca motivele invocate pentru imprumut erau false)
2. Se mai poate retrage plangerea penala pentru inselaciune, odata depusa la aprchet/politie?

Multumesc mult pentru un raspuns avizat.
Puteti depune plangere, inca nu a intervenit prescriptia raspunderii penale in cazul savarsirii infractiunii de inselaciune, inteleg ca este vorba de o fapta de acum 2-3 ani.
In cazul inselaciunii, nu se poate retrage plangerea insa este incidenta impacarea care inlatura raspunderea penala si stinge acțiunea civila.
Trebuie sa aveti in vedere ca discutam de un imprumut si in practica, simpla neexecutare a unor obligatii civile asumate, nu constituie inselaciune, in conditiile in care nu se dovedesc, sub aspect obiectiv, manopere dolozive, iar sub aspect subiectiv, intentia de inducere in eroare, determinante pentru calificarea faptei ca inselaciune.
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Multumesc mult pentru raspuns.

Referitor la "Trebuie sa aveti in vedere ca discutam de un imprumut si in practica, simpla neexecutare a unor obligatii civile asumate, nu constituie inselaciune" - comentariul meu este ca imprumutul a fost acordat pentru presupuse operatii repetate si spitalizare a unui membru al familiei debitorului, fapt ce nu a fost adevarat. Am aflat acest lucru la cateva luni distanta. Acest aspect constituie inselaciune, si nu simpla nerespectare a platii imprumutului.

Referitor la "In cazul inselaciunii, nu se poate retrage plangerea insa este incidenta impacarea care inlatura raspunderea penala si stinge acțiunea civila.", va rog mult daca imi puteti explica in termeni mai putin juridici ce inseamna "este incidenta impacarea care inlatura raspunderea penala si stinge acțiunea civila". Imi este destul de dificil sa inteleg.

Multumes mult, inca o data.
Dl.Patrascu s-a referit la faptul ca odata depusa plangerea penala nu o mai puteti retrage, dar daca va impacati cu cel care a solicitat imprumutul, atunci acesta va fi inlaturata raspunderea penala (nu se va ajunge la pedeapsa penala). Fireste ca impacarea va avea ca si obiect recuperarea sumei acordate ca si imprumut.
Multumesc mult pentru informatii. Am inteles acum.
Este foarte probabil sa nu rezolvati nimic cu depunere unei plangeri penale pentru inselaciune.
Puteti incerca dar vedeti cum rezolvati problema cu restituirea banilor intrucat penal nu se va intampla nimic.

Alte discuții în legătură

Retragere plangere inselaciune sau impacare am facut plangere ... abc111 abc111 Retragere plangere inselaciune sau impacare Am facut plangere penala pentru inselaciune unei persoane. Dar nu mai vreau sa fiu pus pe drumuri la tribunal ... (vezi toată discuția)
Daca am depus o plangere pot sa o retrag ? irina97 irina97 Am 2 intrebari. Prima ar fi : iar a doua : Am depus aceasta plangere de inselaciune(mentionez ca a fost vorba de inselaciune la telefon,cazul ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere dan@ela dan@ela Buna seara, In cazul in care imi retrag plangerea de la sectie, ii mai pot actiona in judecata pentru despagubiri pe cei care m-au vatamat si din cauza ... (vezi toată discuția)