avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere divort al unei casatorii in SUA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere divort al unei casatorii in SUA

M-am casatorit in aprilie in SUA cu un cetatean american de origine romana. Anterior el a fost casatorit tot in SUA si a divortat inainte de a ne casatori noi. Ca sa ma pot intoarce in Rom trebuie sa-mi schimb pasaportul, deoarece in urma casatoriei mi-am schimbat numele, si pe green card am numele sotului, pe pasaport am numele meu de fata. Ca sa-mi schimb pasaportul am nevoie de casatoria inregistrat in romania. Si pentru asta mi s-a spus de la consulat ca am nevoie de recunoasterea divortului sotului meu in Romania. Cum e posibil sa se inregistreze in romania un divort al unei casatorii care nu a fost inregistrata in romania.
Cel mai recent răspuns: dachelaro , utilizator 09:39, 7 August 2009
este nevoie de recunoasterea casatoriei dvs, hotararea de divort a sotului doar asa tradusa si legalizata cu apostila.
"Pentru inregistrarea divortului in Romania, trebuie sa aveti:
a) copia hotararii straine ;
b) dovada caracterului definitiv al acesteia - certificatul de divort sau hotararea definitiva;
c) copia dovezii de inmanare a citatiei si actului de sesizare, comunicate partii care a fost lipsa in instanta straina sau orice alt act oficial care sa ateste ca citatia si actul de sesizare au fost cunoscute, in timp util, de catre partea impotriva careia s-a dat hotararea (cand este cazul);
Se vor anexa declaratii autentificate ale fostilor soti precizand numele pe care il poarta dupa casatorie, intrucat in hotararile de divort din strainatate este posibil ca acest lucru sa nu fie mentionat; cei care si-au inregistrat in Statele Unite ale Americii schimbarea de nume si sunt in posesia certificatului change of name, il vor anexa pe acesta.
Toate actele oficiale straine vor fi apostilate de catre Secretarul de Stat din tara respectiva,conform prevederilor art.166 si 170 din Legea nr.105/1992"
Sunteti sigura ca nu e o neintelegere la mijloc?
Ce are inregistrarea casatoriei dvs cu inregistrea divortului sotului?
Sotul are si cetatenia romana?
da, sotul are si cetatenie romana
In conformitate cu prevederile art.42 alin.(2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, introdus prin Legea nr. 94/2004, "Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita INSCRIEREA in registrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla, iar refuzul acestora se motiveaza".
Cererea de inscriere in registrele de stare civila romane se depune la misiunea diplomatica sau la oficiul consular de cariera al Romaniei din tara unde a fost facuta inregistrarea in prealabil (sau in tara aflata in circumscriptia consulara respectiva) si va fi insotita de pasaportul (in original si copie simpla) care atesta ca titularul (solicitantul) este (a fost) cetatean roman, certificatul de stare civila original, copia legalizata si traducerea acestuia, ce va fi facuta de catre misiunea diplomatica, sau de un notar public din tara de resedinta, având aplicata Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961.
Pentru a se evita o dubla inregistrare in registrele de stare civila romane, se vor solicita petentilor declaratii de propria raspundere, din care sa rezulte ca nu exista un alt act transcris sau reconstituit in registrele de stare civila romane din tara.

Alte discuții în legătură

Transcriere divort sbarnea sbarnea Buna ziua, Sunt divortata din 2006 în Belgia. Pentru transcrierea divortului în tara am nevoie de un avocat? Multumesc (vezi toată discuția)
Bunuri achizitionate dupa casatorie! daniell_a daniell_a Buna ziua, As dori un sfat si informati!Sunt casatorita de 2 ani,ambii suntem cetatenii romanii dar casatoria s-a oficiat in strainatate.Deci, avem ... (vezi toată discuția)
Casatorie mixta elfulina elfulina Buna ziua, as dori sa stiu daca cineva cunoaste legislatia in domeniul dreptului familiei din India? Daca da, care este varianta recomandata - casatorie ... (vezi toată discuția)