avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie mixta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie mixta

Buna ziua,

as dori sa stiu daca cineva cunoaste legislatia in domeniul dreptului familiei din India?

Daca da, care este varianta recomandata - casatorie legala in Romania sau India?( persoanele sunt cetateni ale celor 2 tari) . Ati putea sa imi expuneti avantaje si dezavantaje?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 14:22, 24 Aprilie 2009
Citind sau auzind despre cazuri similare, am inteles ca pt a se putea incheia o casatorie intr-o tara cum este india sau egypt , aceasta implica o groaza de formalitati , fiind foarte mult de umblat si necesitand mult timp . In plus , ei au tot felul de cutume, de restrictii, in special de ordin religios . La ei, o casatorie civila implica si unele chestii religioase..in fine, ar fi preferabil ca prietena dvs. sa incheie casatoria pe teritoriul Romaniei, deoarece ar fi ceva mai putina bataie de cap pt ea. Ca procedura ( si documente necesare) , incheierea casatoriei dintre un cetatean roman si u n cetatean strain implica urmatoarele:
Incheierea casatoriei intre un cetatean roman si un cetatean strain

Pentru a se putea oficia incheierea casatoriei la Ambasada sau Consulatul roman, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

* sa fi implinit varsta de 18 ani barbatul si 16 ani femeia;
* sa nu fie deja casatoriti;
* sa prezinte documente de identitate valabile;
* legea tarii cetateanului strain sa nu prevada un impediment la casatorie.

Acte necesare pentru cetateanul roman:

a) declaratia de casatorie, semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei sau Consulatului;
b) pasaportul romanesc valabil sau alt document de identitate valabil;
c) certificatul de nastere in original;
d) o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei sau Consulatului, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare, iar daca este cazul:

o copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare;
o certificatul de deces al fostului sot;
o certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;

e) certificatul medical privind starea sanatatii, din care sa rezulte clar daca este sau nu apt pentru a incheia casatoria; certificatul este valabil 14 zile de la data emiterii.

Acte necesare pentru cetateanul strain:

a) declaratia de casatorie, semnata la sediul Ambasadei sau Consulatului;
b) un document de identitate valabil;
c) certificatul de nastere in original;
d) un certificat de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui stat in SUA;
e) un certificat de cutuma privind conditiile de forma si de fond ale incheierii casatoriei potrivit legii statului al carui cetatean este. Acest certificat va fi eliberat, de asemenea, fie de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in SUA.

Precizari :

* In ziua primirii declaratiei de casatorie, consulul va dispune afisarea acesteia in holul oficiului consular, astfel incat orice persoana sa poata face opunere la casatorie in termen de 10 zile. Opozitia se face in scris, precizand motivul care impiedica incheierea casatoriei si dovezile pe care se sprijina.
* Actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina vor fi insotite de traducerea corespunzatoare in limba romana. Pentru legalizarea acestor traduceri se percepe o taxa consulara per act. Plata se face in numerar sau cu money order.
* Termenul legal in care se poate incheia casatoria este de 10 zile de la data cand a fost inregistrata declaratia de casatorie. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la limita de valabilitate a certificatelor medicale -14 zile , conf. Instructiunilor Ministerului Sanatatii nr.XII/C.1/2758 din 24.07.1971.
* In cazul in care unul dintre soti nu cunoaste limba romana sau in cazul incheierii casatoriei intre surdo-muti se va incheia impreuna cu interpretul autorizat un proces verbal in care va consemnat faptul ca sotii si-au dat consimtamantul in cunostinta de cauza.
* Cei doi soti vor semna in registrele de stare civila pentru exactitatea datelor inscrise, cu numele pe care au convenit sa le poarte in timpul casatoriei . Rectificarea sau completarea ulterioara a actelor de stare civila se poate face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti.

C. Formalitati pentru încheierea unei casatorii în România.

Conform legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila, în România declaratia de casatorie se face personal, de catre viitorii soti, în scris, la primaria locului de domiciliu sau de resedinta al unuia dintre ei.

Odata cu declaratia de casatorie viitorii soti prezinta urmatoarele acte:

* Actul de identitate (buletin sau pasaport);
* Certificatul de nastere, original si copie (+ traducere legalizata pentru cetatenii straini);
* Certificatul medical (prenuptial) – eliberat în România; este valabil 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu casatori;
* Acte, în original si în copii traduse si legalizate ori certificate de ofiterul starii civile, din care sa rezulte desfacerea casatoriei anterioare, daca este cazul;
* Dovada eliberata ori autentificata de misiunile diplomatice ori consulare acreditate în România, din care sa rezulte ca cetateanul strain îndeplineste conditiile de fond, cerute de legea sa nationala, pentru încheierea casatoriei în România;
* Declaratia data pe proprie raspundere, autentificata de un notar public, din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain, nu este casatorit si îndeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru încheierea unei casatorii în Romania, în cazul în care statul respectiv nu are o misiune diplomatica sau consulara acreditata în România.
* Procesul verbal încheiat împreuna cu interpretul autorizat , în cazul încheierii unei casatorii între persoane care nu cunosc limba româna sau între surdomuti.

Documentele straine (cu exceptia pasaportului) trebuie sa poarte Apostila Conventiei de la Haga/1961 sau sa fie supralegalizate pentru a fi recunoscute in Romania.

Casatoria se poate încheia la expirarea termenului de 10 zile, în care se cuprind ziua când a fost facuta declaratia de casatorie, cât si ziua în care se oficiaza casatoria.

Dupa trecerea termenului de 10 zile, casatoria se poate încheia numai pâna la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.

Taxa consulara aferenta se plateste sub forma de money order platibil Ambasadei Romaniei la Washington sau numerar.
Va multumesc pentru larghetea explicatiilor primite.
cu multa placere:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria la ambasada romaniei in manila dintre o persoana romana si una filipineza popescuclaudiu popescuclaudiu buna ziua ...ma poate ajuta cineva in legatura cu actele personale , ca cetatean roman, ce trebuiesc prezentate la ambasada romaniei din manila in vederea ... (vezi toată discuția)
Viza prin casatorie Alexbordeiasu Alexbordeiasu Buna ziua! problema mea este urmatoarea: fiind la munca in germania am intalnit o fata din india venita acolo la studii pentru un curs de specializare,curs ... (vezi toată discuția)
Casatorie Sabau Margareta Sabau Margareta Ea cetatean roman divortat se poate casatori cu cetatean israelian, necasatorit ,care si-a pierdut cetatenia romana plecind pe vremea comunismului in statul ... (vezi toată discuția)