avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Cat primeste o firma pentru angajarea unui absolvent ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Cat primeste o firma pentru angajarea unui absolvent de studii superioare ?

Buna ziua,

Am cateva nelamuriri, de fapt nu stiu unde sa caut, in ce lege.

Stiu ca acum 1-2 ani firmele care angajau un absolvent de studii superioare care nu a avut niciodata carte de munca primeau de la stat echivalentrul salariului minim (aproximativ 10 milioane?). Ma poate ajuta cineva cu detalii despre cat se mai primeste acum si in ce conditii ?

Deasemenea care este suma pentru angajarea unui absolvent de studii medii si care este somajul pe care il primeste un absolvent de studii superioare si pentru cat timp (9 sau 12 luni?)

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandra_Latescu , utilizator 17:55, 8 Septembrie 2011
Buna seara. Este vorba de Legea 76/2002:
Art. 80. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
Valoarea indicatorului social de referinta este 500 lei in prezent.

Un absolvent (de studii medii sau superioare) primeste indemnizatie de somaj timp de 6 luni. Daca depune dosarul anul acesta beneficiaza in plus de inca 3 luni.
Va multumesc pentru raspuns!

Ati putea sa ma lamuriti cu alte cateva chestiuni ?
Am gasit aici, pe forum, cum ca absolventul trebuie mai intai sa fie inregistrat la Somaj si abia apoi sa fie angajat. Este sau nu adevarat ? Adica, daca eu am absolvit anul acesta o facultate si ma angajez la firma X fara a "trece" pe la somaj mai primesc acesta indemnizatie ?
Daca imi depun actele la somaj, iau 9 luni de zile banii de somaj si abia apoi ma angajez mai primesc aceasta indemnizatie ?
Daca firma la care ma voi angaja este firma mea, firma care acum nu exista si va fi infiintata/cumparata doar in momentul in care ma si angajez mai primesc indemnizatia ?

Va multumesc mult!
Acea subventie care se acorda angajatorului (si nu angajatului) pentru angajarea unui absolvent se primeste indiferent daca absolventul este inscris sau nu la ALOFM. Daca va inscrieti anterior angajarii ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, veti primi si dvs., ca angajat-absolvent niste banuti.
Aceeasi Lege 76/2002:
Art. 73^1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2009
pakos, utilizator
Va multumesc , din nou, pentru raspuns.

Stiu ca subventia i se acorda angajatorului, cred ca nu am fost eu destul de explicit.
As vrea sa imi deschid o firma la care sa ma si angajez. Mai sunt compatibil pentru acea subventie daca sunt si administrator(patron) si angajat ?

Multumesc mult!
Sigur ca da, e vorba in acest caz de doua persoane distincte ( persoana juridica- angajator si persoana fizica - absolventul angajat).

Alte discuții în legătură

Absolventa de master 2014 (fara dizertatie) intru in categoria de absolventa 2014? Mariuca1234 Mariuca1234 In iulie 2014 am finalizat masterul insa nu mi-am prezentat lucrarea de dizertatie, urmand sa fac acest lucru in februarie 2015. Pe listele finale de la ... (vezi toată discuția)
Avantaj angajator maryah maryah Buna ziua! As dori sa stiu care este marimea subventiei acordata de stat celui care angajeaza un absolvent sau in ce consta aceasta subventie. Si daca exista ... (vezi toată discuția)
Angajare, cuantum subventie ContSters146176 ContSters146176 Buna ziua, Am fost angajat ca angent de vanzari cod 341904....si angajatorul va primi subventii de la stat ca tanar absolvent de facultate conf art.80 din ... (vezi toată discuția)