avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită reducere cheltuieli de executare
Discuție deschisă în Executare silită

reducere cheltuieli de executare

In cadrul unei contestatii la executare, instanta a injumatatit onorariul si cheltuielile de executare incasate de executor de la debitor, asa cum legal are dreptul, la semnalarea debitorului contestator in aceasta privinta.
Problema mea e ca instanta a hotarat ca acest aspect se va regla pe calea "intoarcerii de executare".
Aceasta inseamna ca banii necuveniti incasati de executor urmeaza a fi platiti de creditor catre debitor.
Consider ca in acest caz nu se poate apela la prevederile Art 723 CPC, asa cum a invocat instanta, intrucat nu este desfiintat nici titlul executoriu si nici executarea, ceea ce ar duce catre o repunere in situatia anterioara executarii, respectiv creditorul sa ramburseze debitorului TOATE cheltuielile de executare.
Mentionez ca instanta a hotart in acest fel IN CIUDA faptului ca a admis chemarea in garantie a executorului, chemare in garantie motivata tocmai prin greseala acestuia de suprataxare.
Intrebari:
- cum se poate, practic, actiona impotriva executorului care a incasat un surplus dovedit ca ilicit de la debitor, FARA ca acest surplus sa fie suportat de creditor?
- cum se poate garda un creditor care apeleaza la un executor in privinta Incheierii de stabilire a onorariului si a cheltuielilor de executare?
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2016
ContSters257745, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 15:50, 17 Martie 2016
Daca nu a fost desfiintat titlul executoriu sau insesi executarea silita conform art.723 NCPC,instanta a gresit hotararea si fapt si in drept.Ar fi doua modalitati de recuperare direct de la executor daca acesta a fost beneficiarul sumelor necuvenite, imbogatirea fara justa cauza(art.1.345-1.348 NCC) sau plata nedatorata(art.1.341-1.344 NCC) ramane de aprofundat de avocat care din doua.
Ok. Nu inteleg de ce instanta nu a profitat de admiterea chemarii in garantie, imputand direct executorului sumele reduse.
Mie imi pare o cutuma asta cu reducerea cheltuielilor de executare de catre instanta (intr-o contestatie pe aceasta tema) si anume prin " intoarcerea executarii in prvinta sumelor incasate in plus de catre executor", cutuma menita a favoriza executorul si a defavoriza creditorul care, pe langa ca e tinut sa plateasca incasarea necuvenita a executorului, mai trebuie sa plateasca si cheltuieli de judecata!
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2016
ContSters257745, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante de la salariati andreya1202 andreya1202 buna ziua, o sa spun foarte pe scurt speta, in ideea de a ma sfatui ce sa fac in continuare. Niste salariati au dat sociatatea unde lucreaza in executare ... (vezi toată discuția)
Incuviintare executare silita blueblue blueblue Buna ziua, Executorul judecatoresc are nevoie de incuviintarea instantei inainte de emiterea somatiei de plata pentru un credit neachitat? Ce cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Executare silita- blocare conturi stf_stf stf_stf buna ziua am fost executat silit si mi-au fost blocat contul bancar .Am depus contestatie la executare si am urmatoarea intrebare: daca platesc suma din ... (vezi toată discuția)