avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal & postanatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal & postanatal

Buna ziua,
Pentru ca nu pot sa fiu sigura 100% pe interpretarea legislatiei, va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns la urmatoarele intrebari:
- cele 126 de zile de concediu de sarcina si lauzie, pot fi luate in integralitate dupa nastere?
- daca raspunsul la intrebarea precedenta este afirmativ, pot intra in concediu postnatal dupa incetarea celor 126 zile? adica pot depune dosarul la 126 de zile de la data nasterii?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: AnaBianca , utilizator 16:50, 17 Martie 2016
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
...

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. Asadar, daca sanatatea dvs. si a fatului va permite puteti sa luati tot concediul de maternitate (sarcina si lauzie) incepand cu data nasterii copilului.

3. - Concediul postnata face parte din conecdiul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).
- Cred ca dvs. vreti sa intrebati de concediul crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani.
- CCC se acorda la cererea dvs. incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate.
multumesc mult. m-ati lamurit.
intr-adevar, ma refeream la CCC.
o zi frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal roxana11277 roxana11277 Buna ziua, concediul prenatal/postnatal am inteles ca se plateste de catre angajator, daca eu am poprire pe salariu asta inseamna ca se executa poprirea si iau ... (vezi toată discuția)
Concediu medical gravida niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca o gravida trebuie sa mai aduca concediu medical si dupa ce naste si daca da, cat timp. Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)