Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntarea la un nume pt dobandire cetatenie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntarea la un nume pt dobandire cetatenie

Buna ziua!
Am o ruda stabilita in Italia de mai bine de 16 ani, divortata in Romania din 1996 si recasatorita cu un italian in 2015.
In urma divortului din 1996 si-a pastrat numele fostului sot.
In urma casatoriei, conform legilor din Italia, ea si-a pastrat acelasi nume de la divortul din1996.
Acum pentru dobindirea cetateniei italiene autoritatile de acolo ii cer sa pastreze doar unul din nume: numele de fata din certificatul de nastere sau numele pe care il are acum in urma divortului din 1996.
Ea acum vrea sa pastreze doar numele de fata.
Este cazul consultarii unui avocat in situatia ei mai "ïncalcita"?

Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: misu183 , utilizator 15:45, 21 Martie 2016
Buna ziua,
ACTE NECESARE SCHIMBĂRII NUMELUI SAU PRENUMELUI PE CALE ADMINISTRATIVĂ
1. Copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui:
- certificate de naştere;
- certificate de căsătorie.
2. Un exemplar al monitorului oficial al României, partea III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui;
3. Consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
4. Copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile prevăzute de lege;
5. Cazierul judiciar al solicitantului;
6. Cazierul fiscal al solicitantului;
7. Orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivele cererii sale;
8. Copia B.I./C.I.;
9. Copie paşaport;
10. Declaraţii de notorietate (în cazul în care este necesar) date în formă autentică.
Cererea de schimbare a numelui pe cale administrativă se depune la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor în a cărui rază teritorială are domiciliul persoana care solicită schimbarea numelui.
Cererile de schimbare a numelui pe cale administrativă privind persoanele fără cetăţenie domiciliate în România se soluţionează în aceleaşi condiţii ca şi cele ale cetăţenilor români.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor prezenta în locul cazierului fiscal o declaraţie autentificată din care să rezulte că nu au datorii faţă de statul român.
Declaraţia va fi dată la un notar public în ţară sau dacă este dată în străinătate, la Misiunea Diplomatică a României din ţara de reşedinţă ori la un notar public străin, trebuie să fie aplicată apostila, conform convenţiei de la Haga.
Cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România vor depune cererea la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din Sectorul 1.
Cererea poate fi depusă personal, prin mandatar cu procură specială, dată în formă autentică, iar dacă este dată în străinătate, la Misiunea Diplomatică a României din ţara de reşedinţă ori la un notar public străin, trebuie să fie aplicată apostila, conform convenţiei de la Haga sau împuternicire avocaţială.
Ofiţerii de stare civilă delegaţi şi personalul cu atribuţii de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. eliberează, la cererea persoanelor fizice îndreptăţite, certificate care să ateste componenţa familiei, necesare reîntregirii familiei aflate în străinătate.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume o27112008 o27112008 Ce trebuie sa fac pentru a trece din nou la numele de fata, dupa ce, la divort, prin sentinta definitiva am pastrat numele fostului sot? (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui Nastafa Nastafa Fratele meu la divort a incuviintat ca fosta sotie sa poarte pe mai departe numele lui.In timp aceasta i a facut o sumedenie de probleme prevalandu se de ... (vezi toată discuția)
Schimbare de prenume anamariaruspaltinean anamariaruspaltinean Buna ziua si multumesc anticipat pentru raspuns. Locuiesc in Spania si as vrea sa- mi schimb prenumele. Cum as putea face fara sa merg in Romania si nu am ... (vezi toată discuția)