avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mama necasatorita, fara venituri, stimulent de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mama necasatorita, fara venituri, stimulent de insertie pentru tata

Buna ziua.

In cazul in care mama este necasatorita fara venituri in ultimele 12 luni, cu copil recunoscut de tata care are un loc de munca, exista posibilitatea ca tatal sa primeasca cei 600 lei prevazuti in OUG nr. 111/2010 ca indemnizatie lunara in conditiile in care nu-si suspenda contractul?
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2016
georgedo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:50, 21 Martie 2016
1. - Daca tatal copilului este trecut pe certificatul de nasterea a copilului atunci el poate beneficia direct (fara sa intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana acesta implineste 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.


2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Multumesc.

In cazul in care s-a oprerat deja in revisal, se poate sa se lase 1 luna asa dupa care se face cerere de stimulent? Care ar fi varinata mai buna?
Intervine vre-o modificare in cazul in care se angajeaza si mama pe parcursul celor 2 ani in care tatal primeste stimulent?

1. Pentru ce varianta de CCC a optat cand a facut cerere, pana la varsta de 1 an sau 2 ani ai copilului?

2. Ar fi mai bine sa anuleze cererea de CCC si sa primeasca direct stimulentul de insertie.
A optat pt 2 ani.
1. - In acest caz poate beneficia de stimulentul de insertie daca reia activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
- Poate relua activitatatea si inainte de a i mplini copilul 1 an dar va beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an si pana acesta va implini 2 ani.

2. De aceea v-am recomandat in raspunsul anterior ca ar fi mai bine vorbeasca cu angajatorul si sa anuleze cererea de CCC si sa opteze direct pentru stimulentul de insertie.

Alte discuții în legătură

Pot intra din stimulent in ccc? georalu1979 georalu1979 Sunt in stimulent crestere copil,copilul implineste un an in octombrie,pot intrerupe serviciul ca sa pot intra in CCC? (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Full Cost Visibility S.r.l. Full Cost Visibility S.r.l. Buna ziua, salariatul poate sa renunte la CCC si sa opteze pentru stimulentul de insertie? Acest lucru este posibil de cand implineste copilul 1 an pana la ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil deea-lex deea-lex Buna ziua!am o intrebare cu privire la concediu pt cresterea copilului.Daca o persoana care a solicitat CCC/optand pt 1 an, nu a beneficiat de CCC, deoarece a ... (vezi toată discuția)