avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Optiuni legale - angajare bona persoana fizica de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Optiuni legale - angajare bona persoana fizica de catre o alta persoana fizica

Buna seara

Am gasit pe forum un raspuns din 2012 prin care se spunea ca ar fi posibila incheierea unui contract de munca intre 2 persoane fizice. Intre timp, din raspunsurile mai recente pe care le-am citit, inteleg ca acest lucru nu mai e posibil

Va rog mult sa ma ajutati cu optiuni legale de colaborare/angajare a unei bone, atat eu cat si dansa fiind persoane fizice.
Mentionez ca ma intereseaza sa nu fiu pasibila de amenzi/sanctiuni pentru ca angajez o persoana fara forme legale si mai ales ca dansa lucreaza sub supraveghere video (lucru de care am anuntat-o la inceput, dar neavand nimic semnat, ma gandesc ca poate sa nege), dar mai ales as vrea sa am un contract prin care dansa sa poata fi responsabila de actiunile sale, in cazul in care s-ar intampla ceva cu copilul din vina dansei.

Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 22 Martie 2016
Legea nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bona

Art. 7
Exercitarea profesiei de bona se poate realiza, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 5 alin. (1) si (3), prin:
a) furnizarea serviciilor in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica;

b) desfasurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, exercitarea profesiei se realizeaza numai prin furnizarea serviciilor in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica sau prin desfasurarea activitatii ca persoana fizica autorizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am angajat o bonă, dar după 3 zile am dat-o afară pentru că mi-a furat din casă. ce sancțiuni pot primi pentru că nu i-am făcut contract de muncă? adusca adusca Ce sanctiuni pot primi daca angajez o persoana ca bona pt copil fara contract de munca ? Dupa 3 zile o dau afara pt ca mi-a furat din casa si are dosar la ... (vezi toată discuția)
Contract munca part time intre 2 persoane fizice AlinaStefanuca AlinaStefanuca Buna dimineata Odata cu intoarcerea mea la birou o sa am o bona angajata part time. As vrea sa stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurg pt a ... (vezi toată discuția)
Bona cu contract de munca nicoleta955 nicoleta955 Doresc sa mi se faca carte de munca . Lucrez ca bona la o persoana fizica, care are firma dar domeniul firmei este .... nu conteaza. Legal se poate intocmi ... (vezi toată discuția)