avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce varianta exista pentru a primi in proprietate un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce varianta exista pentru a primi in proprietate un imobil?

Buna ziua.

Avem o problema si nu reusim sa gasim o rezolvare.
Este vorba despre casa bunicilor mei. Bunicul meu traieste iar bunica mea nu mai este in viata. Sunt doi urmasi: mama si matusa mea.

Dupa moartea bunicii mele s-a facut o "succesiune".
Bunicul vrea sa lase casa respectiva mamei mele.Intentia este ca mama mea sa ramana unic proprietar al casei. Matusa mea nu are nici o pretentie asupra acelui imobil, deci renunta in favoarea mamei mele.

Am aflat de la un notar ca nu se mai pot face contracte de vanzare-cumparare fara sa faci dovada banilor pentru tranzactie( adica trebuie sa virezi din contul cumparatorului in contul vanzatorului suma integrala) si nu dispunem de banii necesari. In concluzie un astfel de act nu este o varianta pentru noi.

Intrebarea mea este: Ce fel de act trebuie intocmit pentru ca mama sa fie proprietar al acelei case, atata timp cat bunicul mai traieste? Succesiune, donatie, testament si care sunt pasii procedurali si costurile? Si unde se fac aceste acte, la notar, la primarie, la judecatorie?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2016
Alexandru_Adam, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:13, 22 Martie 2016
Atat bunicul cat si matusa isi pot dona cotele mamei dvs..
Bunicul poate face donatie cu uzufruct viager iar matusa doar donatie.
Actele se fac in mod obligatoriu la notar. Ar fi recomandat ca ambele donatii sa fie facute in acelasi timp la acelasi notar. Costurile sunt mai reduse fata de vinzare/cumparare, nu se plateste impozit pe vanzare 2% sau 3% , doar taxele notariale si cele privind intabularea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament micutza19 micutza19 Sunt casatorita iar eu cu sotul meu stam la bunicul lui.Bunicul vrea sa ne lase casa dupa moarte si noi ne-am gandit sa facem un testament. Ideea e ca bunicul ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau donatie iulia bumbu iulia bumbu Mama poseda o casa si un teren viran. Ce e de facut pentru a intra in posesia lor, eu fiind singura mostenitoare, sa astept decesul mamei pentru succesiune ... (vezi toată discuția)