avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara!
Am un PFA deschis si as vrea sa stiu in ce conditii pot primi indemnizatia de crestere copil. Pe langa contributiile obligatorii ale PFA, este necesar sa mai fie platite si alte contributii optionale (de ex. contribuția pentru concedii și indemnizații de 0,85%)? Daca da, ce formular trebuie depus in acest sens?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: FPG , utilizator 23:59, 27 Martie 2016
1. - Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Singura conditie este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din activitatea dvs.

2. - Mai mult, in calitate de PFA puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC chiar daca in unele luni nu aveti venituri din PFA sau sunteti pe minus.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.

3. - Plata cotei de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Plata acestei cote o puteti face incheind un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Informatii privind actele necesare le luati de la CJAS.
Potrivit OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit. Pentru a beneficia de concedii și indemnizații, persoanele autorizate să desfășoare activități independente sunt obligate să depună declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență ca plătitori de contribuție de asigurări sociale de sănătate.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil la persoana cu pfa SnowFlake SnowFlake Buna ziua, Detin PFA cu norma de venit prin care colaborez cu 2 firme. Codul CAEN este 8559 - alte forme de invatamant (nu stiu daca e relevant). Platesc ... (vezi toată discuția)
Daca platesc singura contributiile am dreptul la concediu maternal? simonaban simonaban Buna seara! Intentionez sa imi deschid un PFA,din cate am inteles nu pot sa am carte de munca la propriul PFA,dar este in regula daca lucrez ?si nu am niciun ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfa lorei lorei BUNA ZIUA! Am si eu cateva nelamuriri, daca puteti va rog sa ma ajutati. Sunt PFA si vreau sa ma informez in ce conditii o sa primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)