avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INCETARE CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INCETARE CIM

Buna ziua.

Am urmatoarea situatie:
-angajatul notifica angajatorul cu privire la depunerea dosarului pt obtinerea pensiei de urmas (intre timp a sosit si decizia)

Dilema:
-incetez CIM sau ramane in curs, prin cumul ?(venitul profesional este sub 35% din salariu mediu)

-care ar fi temeiul legal al incetarii? ; in codul muncii incetare de drept regasesc partial situatia, la art.56 (1) lit.c). (pensia de urmas nefiind expres precizata)


Multumesc pentru amabilitate si timpul acordat :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:59, 23 Martie 2016
In cazul , pensiei de urmas , raportul de munca nu inceteaza de drept.

Acesta ramane activ.
Multumesc :). Atunci, prin acordul partilor e in regula??
Da, este in regula o astfel de incetare a c.i.m.
Hmmm! Poate o sa vi se para "cretina" intrebarea de fata, insa mie nu mi-e clar si prefer sa fiu nestiutoare 5 minute decat toata viata:
-deci, daca omul are varsta standard a pensionarii (nu si vechimea), angajatorul ii inceteaza CIM de musai sau il mai poate tine ca angajat? Intreb, pentru ca am ramas cu o "umbra" a propos de speta cu pensia de urmas.

Anticipate multumiri! :)
1. Daca salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, atunci c.i.m.inceteaza de drept la data indeplinirii acestor conditii.
In acest caz, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. Dupa incetarea c.i.m., pentru continuarea activitatii cu acea persoana va trebui incheiat un nou c.i.m.

3. Pensia de urmas nu intra sub incidenta prevederilor art.56 alin.1 lit. c C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la limita de varsta Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am o colega care a implinit varsta de 60 ani si are vechimea necesara pensionarii la limita de varsta. Este obligatoriu pentru angajator sa emita ... (vezi toată discuția)
Intre lichidare si decizia de pensionare, fara venituri? Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi In 15 februarie 2016, trebuie sa ies la pensie. Atunci institutia ma obliga ca sa-mi fac lichidarea si incepand cu data de 16 februarie sa nu mai vin la munca. ... (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul MirceaNicolescu MirceaNicolescu Din moment ce legea permite cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul, depunerea dosarului de pensie, emiterea deciziei şi intrarea efectivă ... (vezi toată discuția)