avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechime in munca a personalului, la program de 1h/zi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechime in munca a personalului, la program de 1h/zi si vechimea SC-SRL

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza vechimea in munca a unei persoane care lucreaza la propriul SC SRL cu 1h/zi, timp de 5 ani, de cand si-a infiintat SC? Daca SC are 3 angajati, toti cu 1h/zi, vechimea SC e de 5 ani? Va rog frumos sa indicati si articolul de lege care reglementeaza astfel de situatii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 26 Martie 2016
Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Astfel:
1 an lucrat cu c.i.m. cu timp partial = 1 an lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.

Durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie.
Daca e o situatie de restrangere de activitate si criteriul de departajare e vechimea, pleaca cel care lucreaza 8h zilnic, dar a inceput contractul cu o luna mai tarziu decat cel care lucreaza 1h zilnic?
Asta stabileste angajatorul iar nu Codul muncii.
Criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere ar trebui sa fie prevazute in reg.intern sau in contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului.

Il lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul este care care decide pe cine disponibilizeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime ptr. pensie divele divele O mama care are 4 copii si lucreaza la revenire la locul de munca cu 6 ore, cum i se va lua in calcul timpul lucrat ptr. a realiza vechime ptr. pensionare. ... (vezi toată discuția)
Vechime în câmpul muncii Merg Merg Pentru un angajat parttime impozitele cas si cass se vireaza ca si pentru un angajat fulltime,în acest caz vechimea în munca e calculata pentru 4 sau 8 ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca IlieAndon IlieAndon Buna ziua! Imi puteti spune, va rog cum se calculeaza vechimea in munca? Fac referire la urmatoarea situatie: daca un om lucreaza 2 sau 4 ore pe zi iar altul ... (vezi toată discuția)