avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare avans!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare avans!

Consultanta recuperare avans!
Buna ziua, recent, am semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru garsoniera proprietate personala.
Cumparatoarea sa razgandit.
Azi am primit notificare din partea avocatului cumparatoarei ca doreste restituirea avansului, cu care am si fost de acord.
Intrebarea mea este daca avocatul cumparatoarei ma poate obliga sa accept unui termen pentru restituirea avansului si anume : 30 de zile si o dobanda de 0,5% care sa se aplice dupa trecerea celor 30 de zile.
Mentionez ca avansul a fost cheltuit si va trebui sa repun garsoniera in vanzare, sa gasesc un alt cumparator cu care sa semnez o noua promisiune si cu avansul pe care il voi primi sa pot restitui banii.
Am propus cumparatoarei un termen de 50 de zile calendaristice dar fara sa accept acea dobanda de 0,5% din suma pentru fiecare zi de intarziere, cu care avocatul cumparatoarei nu a fost de acord.
Ce se poate intampla mai departe in cazul in care avocatul cumparatoarei insista sa platim aceasta dobanda pe care noi o gasim nejustificata?
Multumim anticipat pentru raspuns.
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:08, 29 Martie 2016
De ce ati fost de acord?
In promisiune nu este specificat ca in cazul in care tranzactia nu se incheie din cauza uneia dintre parti, fiecare parte are obligatii fata de cealalta parte.

Adica cumparataorul pierde avansul iar vanzatorul plateste dublul avansului.

Daca in promisiune nu sunt specificati concret termenii denuntarii promisiunii, adica termenul de returnare si dobanzi, nu restituiti decat cand puteti sau cand vreti si daca mai vreti.

Le puteti solicita o parte din cheltuielile suportate pana in prezent precum si cele cu repunerea in vanzare .

De asemenea ii puteti obliga sa cumpere garsoniera!
Cumparatorul a trimis avocatul "la inaintare" ptr a va intimida si cu dobanda pe care o veti plati in cazul in care nu restituiti avansul.
In mod sigur profita de faptul ca cel mai probabil nu v-ati informat suficient in privinta tranzactiilor imobiliare si nici nu aveti un avocat!

Art. 1669_NCC

Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare

(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

Asadar, cand va mai contacteaza "avocatul cu dobanda" ii comunicati sa isi informeze clienta ca daca nu plateste restul pretului pana la data expirarii promsiunii bilaterale de v/c veti solicita instantei ca in conformitate cu prevederile art 1669 NCC sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract,

Veti solicita ca dupa expirarea termenului promsiunii plata unei dobanzi de 2% pe zi de intarziere pana la incheierea contractului si plata cheltuielilor de judecata (va angajati un avocat care va fi platit la final de catre cumparatoare).

Daca v-ati fi razgandit dvs. va garantez ca promitenta cumparatoare va solicita plata dublului avansului!

Ca sa nu zica ca sunteti om rau, parerea mea este sa conveniti retinerea a 50% din avans si plata restului de 50% dupa obtinerea unui avans din partea unui alt cumparator mai serios!

In 5 zile, 30 de zile, 1/2 de an, cum i-o fi norocul!;)
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare avans Ovidiu1313 Ovidiu1313 Consultanta recuperare avans! Buna ziua, recent, am semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru garsoniera proprietate personala. Cumparatoarea sa ... (vezi toată discuția)
Restituire dublu avans Daniela iatan Daniela iatan Am încheiat o promisiune bilaterală de vanzare cumpărare pt o garsoniera prin care dezvoltatorul se angajează să încheie contractul de vanzare până la ... (vezi toată discuția)
Restituire avans antecontract Ella10b Ella10b Am încheiat o promisiunea bilaterala de vânzare cumpărare pentru un imobil însă nu am obținut creditul necesar. Am in antecontract clauza care prevede ca ... (vezi toată discuția)