avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Zile libere pentru tatici la nasterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Zile libere pentru tatici la nasterea copilului

Buna ziua. As vrea sa stiu daca s-a modificat numarul de zile libere acordate taticilor la nasterea copilului de la 5zile la 10zile. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: conduras , utilizator 14:55, 5 Aprilie 2016
Dupa promulgarea legii noi, sa inteleg ca va fi 5+10 = total 15 zile lucratoare?

Va multumesc pentru raspunsul rapid.

freeelis a scris:

Potrivit actualelor prevederi ale Legi 210/1999, tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare.

Durata acestuia se majoreaza cu 10 zile lucratoare in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura.


Iniţiativa legislativă adoptată de deputaţii din Comisia pentru Muncă prevede ca "în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare".
10 zile la care se vor adauga alte 5 daca exista cursul de puericultura?
Cand va fi lege pentru angajator? 1 saptamana, 1 luna ...?

Va multumesc inca odata.

freeelis a scris:

Iniţiativa legislativă adoptată de deputaţii din Comisia pentru Muncă prevede ca "în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare".


In cazul in care se adopta Proiectul durata va fi 10 zile lucratoare + 10 zile lucratoare daca tatal are absolvit curs de puericultura.

Proiectuldevine lege dupa adoptarea lui in Parlament si va intra in vigoare in termen de 3 zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial sau la odata ulterioara mentionata in legea adoptata.
Stimati Domni,

Daca HG 244/2000 spune asa:

''Art. 2

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.''

Pot solicita in saptamana 7 concediul paternal, cu efectuarea in saptamanile 7,8,9 ?

Adica SOLICITAREA se adreseaza in primele 8 saptamani, efectuarea va fi INCEPUTA in acest interval, insa terminata dupa aceste 8 saptamani.

SOLICITAREA se adreseaza in scris in primele 8 saptamani.
EFECTUAREA trebuie sa fie in cele 8 saptamani? sau poate depasi?

Va multumesc din suflet pentru ajutor.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
conduras, utilizator

Alte discuții în legătură

Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Zile libere tatici in urma cursului de puericultura veveritzab veveritzab Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele situatii: 1. Care este numarul de zile libere care i se cuvin tatalui pentru un copil nascut, sub ce forma ... (vezi toată discuția)