avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport pentru minor fara acordul unuia din parinti
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport pentru minor fara acordul unuia din parinti

Buna ziua! Am tot citit pe net diverse informatii legate de acest subiect insa nimic nu m-a lamurit pe deplin. Sunt divortata de 3 ani, in urma casatoriei a rezultat un copil. Eu si fostul sot avem custodie comuna insa minorul mi-a fost incredintat mie (mama) spre crestere si educare. Tatal nu este obligat sa plateasca pensie alimentara deoarece este persoana cu handicap de grad I. Am hotarare definitiva, irevocabila si cu titlu executoriu. In acest an vreau sa merg cu minorul intr-o vacanta inafara tarii insa tatal lui nu vrea sa-si dea acordul pentru a incheia acel act necesar pentru pasaportul minorului. Am citit pe internet ca pot sa deschid o Ordonanta Presidentiala in acest sens insa ma gandesc ca daca pot eu va putea si el.

Am mai gasit, deasemenea, pe internet aceasta fraza "In cazul minorului care nu a implinit varsta de 14 ani, numai la cererea:
parintelui in favoarea caruia s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte (Emiterea pasaportului simplu electronic pentru minor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre parinti se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, se efectueaza numai dup? solutionarea acestor situatii de catre instanta de judecata, care se pronunta in conditiile legii); "

Ceea ce nu ma lamureste pe mine este ca nu se specifica daca este vorba de custodie comuna sau nu. Sau nu conteaza custodia?

Vreau sa stiu daca pot face pasaport copilului fara a avea acordul tatalui?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2016
Zipolina, utilizator
Aveți nevoie de acordul tatălui sau o hotarare a instantei care sa suplinească acest acord
Are vreun motiv pt ca nu își da acordul? V-a dat vreo explicație?
nu puteti face pasaport fara acordul tatalui, cu exceptia cazului in care obtineti hotararea judecatoreasca de suplinire a acordului
Daca tatal minorului refuza sa isi dea acordul puteti formula actiune pentru suplinirea consimtamantului tatalui pentru eliberarea pasaportului pentru minor si deplasarea acestuia in strainatate. Trebuie sa faceti dovada ca ati solicitat acordul tatalui.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2016
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat
Cum se poate face dovada ca am cerut acordul? Eu doar am discutat cu el, nu am nici un act in acest sens.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Singurul motiv este ca nu vrea.

Alte discuții în legătură

Refuz acord pentru pasaport minor george12345 george12345 buna ziua, cum se poate da in judecata un parinte, care nu e de acord cu plecarea din tara ( in vacante) a mamei cu fetita, si nici cu emiterea ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliul minorului la domiciliul mamei in strainatate stefimit stefimit Buna ziua! Mama are domiciliul in strainatate . In urma unei Hotarari judecatoresti ,ramasa definitiva, i se stabileste domiciliul minorului la mama in ... (vezi toată discuția)
Pot iesi din tara cu copilul? virgo19 virgo19 Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie, pentru ca vreau sa fiu sigura... Am o fetita de 1 an si 9 luni, si sunt despartita de tatal ei. Nu am ... (vezi toată discuția)