avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... la cine ramane apartamentu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

la cine ramane apartamentu?

problema este in felul urmator:sot , sotie, si 2 fiice.cei doi divorteaza, si apartamentul ramane la sot , ca are in grija cele 2 fiice, sotiia fiind dependenta de alcool.sentinta judecatoreasca de atunci a fost sa ramana apartamentul sotului , putand fi contestata in instanta in maxim 15 ani, mai sunt 4 ani pana expira cei 15 , si as vrea sa stiu daca apartamentul se poate vinde de catre sot, dar proprietar era pe acte sotia, nu sotul.era trecut pe numele ei, si inca este .ce e de facut?sau mai poate face ceva sotia sa il ia?
Cel mai recent răspuns: d807 , utilizator 12:20, 11 August 2009
Depinde foarte mult de constatarea medicilor.
Daca, este si sotia proprietara si nu poate sa raspunda, din cauza bolii (alcolismului) se merge pe numirea un ui curator, care sa o reprezinte in administrarea bunurilor.
Daca, a fost ceva pasager, o stare care s-a solutionat, in calitate de proprietar, poate cere iesirea din indiviziune, poate sa-si revendice partea (daca cere divortul) cu plata pensiei de intretinere pt cele 2 fice.
Oricum, primul cuvant il au medicii, ei spun cat de responsabila este.
Inocentia
Cum adică, să fie contestată sentinţa în termen de 15 ani? E ceva neclar în expunerea speţei. Ori apartamentul a fost atribuit în proprietate soţului, şi atunci este proprietatea lui, ori ba.

Puteţi reveni asupra chestiunii, cu date mai exacte?
Ce legatura au medicii in toata aceasta situatie?
Daca apartamentul este pe numele sotiei nu poate fi vandut de altcineva, mai ales ca acesta era un bun propriu al sotiei si nu un bun comun dobandit in timpul casatoriei.
Sentinta de divort prin care s-a dispus incredintarea copiilor catre tata si beneficiul locuintei mamei catre acesta nu echivaleaza cu dobandirea unui drept de proprietate de catre fostul sot.
Dreptul de locatiune este una, dreptul de proprietate este alta.
Este o aberatie ceea ce sustineti : ca in sentinta este stabilit ca dreptul de proprietate al sotului asupra apartamentului va fi stabilit peste 20 ani daca in acest timp proprietara lui, mama copiilor si fosta sotie nu contesta decizia in termen de 20 de ani.
Daca mama a fost de acord ca apartamentul sa fie locuit de copiii sai si fostul sot care a ramas sa aiba grija de copii, este problema ei.
Oricand mama, proprietara, poate vinde locuinta in speta oricui crede de cuviinta fara a cerer acordul instantei, al fostului sot sau al copiilor care nu au niciun drept de proprietate asupra acestuia.
Numai la moartea mamei proprietare, daca aceasta nu va fi casatorita la data decesului, averea sa succesorala, toate bunurile mobile si imobile ale ei la data decesului, vor fi dobandite de catre copiii sai prin mostenire. ;)
Expunerea spetei este foarte confuza.

Daca doriti un raspuns clar, va rugam sa faceti cateva precizari.

Ce inseamna "sentinta judecatoreasca de atunci a fost sa ramana apartamentul sotului " ? S-a dispus in favoarea sotului/copiilor constituirea unui drept de locatiune sau altceva de genul acesta ?

Cine figureaza ca proprietar in cartea funciara si ce apare (daca apare ceva) pe foaia C a cartii funciare ?

De unde ati ajuns la concluzia ca "poate fi contestata in instanta 15 ani ? Nu cumva va referiti la dreptul de a ataca sentinta respectiva, in termen de 15 zile (care trebuie sa fi fost mentionate in sentinta) ?
din ce am inteles eu apartamentul l-au cumparat impreuna, dupa casatorie, dar a fost trecut pe numele ei (sotiei),si ea este in carte funciara, si proprietara, doar ca a zis ca dupa divort , i s-a dat apartamentul sotului, cu , conditia sa tina copii.asta este ce stiu eu.si acum vroia sa afle daca il poate vinde el. (sotul), sau daca poate sa il ia sotia daca vine sa ceara parte.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, se poate activa un partaj după 28 de ani de la divorț ... Justiția Divină Justiția Divină Bună ziua, Se poate activa un partaj după 28 de ani de la divorț în situația în care soția a aflat că sotul în timpul casatoriei a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Informatii despre proprietate gsorini gsorini Buna ziua, Am urmatorea situatie in familie. Parintii sunt divortati si amandoi sunt proprietari ai apartamentului pe care il au. In apartament sta unul din ... (vezi toată discuția)
Lmprumut notarial girare apartament doar coproprietar daria90 daria90 Bună ziua, Un coproprietar apartament poate face un împrumut notarial garantandu-l cu imobilul respectiv? Fără ca celalalt coproprietar sa fie prezent ... (vezi toată discuția)