avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Politistul nu imi da nr. de inregistrare.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Politistul nu imi da nr. de inregistrare.

Am mers sa depun o cerere si o plangere penala la postul de politie. Plangerea si cererea am facut-o in doua exemplare (una pt. a ramane la politie, una pt a mi se pune stampila unitatii si sa imi puna nr. de inregistrare).
Politistul de serviciu, dupa ce a citit plangerea si cererea, la cererea mea de a inregistra plangerea si cererea, mi-a zis ca nu pune nici o stampila si nu imi da nici un nr. de inregistrare pana nu vede despre ce e vorba, el doreste sa discute si cu partea reclamanta.

In acest sens, ce pot sa fac? Nr. de inregistrare pe care l-am solicitat, era un drept al meu de a dovedi pe parcursul cercetarilor ca am sesizat politia.
Are drept politistul de a refuza sa puna stampila si sa imi dea un nr. de inregistrare pe petitia mea?
Va da un bonulet cu nr înregistrare.
Ei nu pun stampila pe plangere de fel.

Aveți dreptul la nr de înregistrare dacă ați depus plângerea.
Politia se prevaleaza de un ordin comun Parchet/MAI/IGPR, privind acordarea unui numar unic sesizarilor cu caracter penal(plangeri, denunturi, etc) in temeiul caruia politistul retine sesizarea urmand a o trimite la parchet pentru a primi numarul unic. Uneori aceasta inregistrare dureaza si 30 zile( se trimite cu posta, mai sta la parchet unde inainte de inregistrare este analizata de procurorul care supravegheaza activitatea de urm penala a unitatii respective de politie, retrimiterea sesizarii cu numarul de inregistrare la unitatea de ploitie competenta). Totusi, politistul are obligatia sa semneze pe o copie a sesizarii ca a primit -o, altfel cum faci dovada ca ai depus sesizarea in termen daca este vorba de o plangere prealabila.
Ca sa castigi timp, te sfatuiesc sa inregistrezi direct plangerea la parchet. Acolo vei primi un numar de inregistrare chiar daca in prima faza nu este numar de dosar penal.
Nu a vrut sa imi dea nici un bon cu nr de inregistrare. Mi-a zis ca opreste plangerea si cererea la el si imi va da raspunsul dupa ce va efectua cercetarile.

De asemenea, cu alte ocazii, cand am mers la alte institutii publice cu cereri in doua exemplare, mi-au pus nr. de inregistrare pe un exemplar al cererii, fara sa fie stampilat si semnat.
Revenind la cele ce ati precizat d-stra d-le av. Iasconschi, ca politia nu pune stampila pe plangerea petitionarului, cum va putea sa dovedeasca un petitionar ca a depus o cerere sau o plangere la respectiva institutie daca nu este stampilat?

In mod normal, orice functionar atunci cand trebuie sa inregistreze cererea sau plangerea la institutia unde lucreaza acesta, trebuie sa elibereze un bon de inregistrare (asa cum ati spus), punand in aplicare urmatoarele 3 proceduri: a) Stampila institutiei, b) nr. si data de inregistrare, c) Semnatura functionarului.
Fara aceste 3 proceduri mentionate mai sus, nu se mai va recunoaste niciodata ca o plangere sau cerere a fost depusa la institutia respectiva.

In cazul in care politistul trebuia sa imi dea un bonulet cu nr de inregistrare, nu s-ar fi aplicat cele 3 proceduri de mai sus? Unii functionari dau bonulet cu nr de inregistrare, fara sa mai puna stampila unitatii si semnatura.
Nr de dosar penal este altceva.
Acela se da de parchet.

În cazul dvs. trebuia sa va dea bonulet cu nr înregistrare.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


În cazul dvs. trebuia sa va dea bonulet cu nr înregistrare.


Tocmai ca nu mi s-a dat nici un bonulet. Cui ma puteam adresa sau cum pot proceda pe viitor cand un functionar nu vrea sa imi dea un bonulet cu nr de inregistrare?

Dar functionarul este obligat de vreo lege ca pe acel bonulet unde scrie nr. de inregistrare a unei cereri sa aplice si stampila unitatii unde lucreaza? Consider ca fara aplicarea stampilei unitatii pe bon, nu pot face dovada ca am depus o petitie la institutia respectiva.

Alte discuții în legătură

Plângere penală pentru fraudă/inselaciune/spălare de bani mihaela.ion mihaela.ion Bună ziua, Unde trebuie depusă o plângere penală pentru fraudă/inselaciune/spălare de bani? La poliție sau la DIICOT? Sau la ambele ... (vezi toată discuția)
Sesizare fara numar inregistrare sau respinsa aelemarac aelemarac Buna ziua, 1. Este normal ca o sesizare adresata unui politist (sef de post) dintr-un sat sa nu primeasca numar de inregistrare, si, la procuratura orasului ... (vezi toată discuția)
Legislatie privind camerele de supraveghere nelush2103 nelush2103 As dori sa stiu care este actul legislativ care reglementeaza instalarea si folosirea camerelor de supraveghere in locatii publice. In speta este vorba despre ... (vezi toată discuția)