avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii deducere pentru copil pana in 2 ani
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

deducere pentru copil pana in 2 ani

Se poate ca tatal sa beneficieze de deducere avand in vedere ca mama primeste indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil pana la 2 ani?
Cei de la contabilitate au spus ca nu poate beneficia de aceasta deducere tatal, deoarece mama primeste si alocatie.
Raspuns fara nicio baza legala.
Se poate cere retroactiv calcularea deduceri pentru tatal?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:52, 10 August 2009
Cei de la contabilitate v-=au informat total eronat.

Copilul minor este considerat intotdeauna in intretinere si deducerile se pota acorda oricaruia dintre parinti, la intelegerea parintilor.

Spuneti-le sa mai citeasac Codul fiscal si Norma metodologica 2004 - de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

cod fiscal:
art 56 (5) Copiii minori, în vârsta de pâna la 18 ani împliniti, ai contribuabilului sunt considerati întretinuti

norme:

96. Copilul minor este considerat întotdeauna întretinut, cu exceptia celor încadrati în munca, indiferent daca se afla în unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si în unitati de învatamânt, inclusiv în situatia în care costul de întretinere este suportat de aceste unitati. În acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 2.500.000 lei lunar.
Pentru copilul minor aflat în întretinerea parintilor sau a tutorelui, deducerea personala se acorda integral unuia dintre parinti, conform întelegerii dintre acestia, respectiv tutorelui.

Pentru copiii aflati în întretinerea unei familii, dreptul de a fi luat în întretinere se acorda unuia dintre parinti, conform întelegerii dintre acestia. Astfel, în situatia în care într-o familie sunt mai multi copii aflati în întretinere, acestia vor fi preluati în întretinerea unuia dintre parinti conform întelegerii dintre parti. În aceste situatii contribuabilii vor prezenta platitorului de venit fie o declaratie pe propria raspundere din partea sotului/sotiei, fie o adeverinta emisa de platitorul de venit din salarii al acestuia/acesteia, dupa caz, din care sa rezulte numarul si identitatea copiilor care sunt preluati în întretinere de fiecare sot/sotie.

100. Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la platitorul de venituri din salarii o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
- datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecarei persoane aflate în întretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
În ceea ce priveste copiii aflati în întretinere, la aceasta declaratie contribuabilul care realizeaza venituri din salarii va anexa si adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.

104. În situatia în care depunerea documentelor justificative privind acordarea deducerii personale se face ulterior aparitiei evenimentului care modifica, în sensul majorarii, nivelul acesteia, angajatorul/platitorul de venituri din salarii va acorda deducerea personala reconsiderata o data cu plata drepturilor salariale aferente lunii în care contribuabilul a depus toate documentele justificative.

cf ultimului aliniat puteti solicita acirdarea deducerii corespunzataoare de la data in care ati depus toate documentele justificative necesare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere pentru copil pana in 2 ani alexandru andra alexandru andra Se poate ca tatal sa beneficieze de deducere avand in vedere ca mama primeste indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil pana la 2 ani? Cei de la ... (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara Vioreld Vioreld poate fi in intretinerea tatalui (la deducerea personala suplimentara) un nou nascut, desi mama acestuia este in concediu ingrijire copil (2 ani)? (vezi toată discuția)
Deducere persoane aflate in intretinere ninalina86 ninalina86 Buna. Sotul meu e bugetar, si avem o fetita de 1 an, pe care inca nu am trecut-o ca si persoana in intretinere. Pe fluturas, scrie : Persoane aflate in ... (vezi toată discuția)