avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca lucrezi in Austria ca si ingrijitor batrani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca lucrezi in Austria ca si ingrijitor batrani

Buna ziua lucrez in Austria de mai bine de 1 an ca si ingrijitoare batrani cu contract de munca (imi platesc asigurarea si pensia) trimestrial. Imi platesc deasemeni si in Romania. Intrebarea mea este si va rog sa-mi raspundeti. In momentul cand doresc sa raman insarcinata primesc un ajutor (maternitate 2 ani) de la statul austriac? Sau de la statul român? . Si daca da ce pasi trebuie sa urmez. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Dascalu Andreea , utilizator 15:56, 11 Octombrie 2022
1. - Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati lucrat legal in Austria vtei putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) de la statul austriac.
- Tot in Austria va interesati de modul cum se procedeaza pentru a beneficia de prestatiile sociale.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
In Austria :
- Indemnizatia de maternitate: acordarea indemnizatiei de maternitate este conditionata de o activitate salariala a mamei. Dreptul la aceasta indemnizatie este deschis incepand cu 8 saptamani inainte de nastere si pentru inca 8 saptamani dupa nastere (concediul de maternitate este obligatoriu). Indemnizatia de maternitate este egala cu 100% din media salariului pe ultimele 3 luni.

- Alocatia de crestere a copilului sau alocatia parentala de educatie: dupa concediul de maternitate obligatoriu, parintii (tatal ca si mama) pot primi o alocatie de crestere a copilului (alocatia parentala de educatie). Alocatia este acordata si categoriei de persoane care nu exercita o activitate profesionala sau nu contribuie la asigurarea obligatorie (barbatii/femei casnice, studenti, lucratori independenti). Sunt admise venituri suplimentare pana la un nivel de 14600 euro brut pe an. Cererea de alocatie pentru cresterea copilului trebuie adresata casei de asigurari de sanatate respective. Cuantumul alocatiei de crestere a copilului este de cca. 14,53 euro pe zi.
[ link extern ]
Bună ziua,vă rog frumos ,să mă lămuriți dacă se poate,eu ca îngrijitoare bătrâni, in Austria,am luat wohengeld, adică acei bani pt bebe dinainte cu 8 și după sarcină cu 8 săptămâni. Am depus și pt maternal,as vrea să înțeleg,banii din wohengeld nu au legătură cu maternalul?
Vă rog frumos dacă se poate să primesc un răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cresterea copilului Alin stoica Alin stoica Eu mi-am depus actele in Austria pt maternitate si ei mi-au trimis cum ca ar trebuii sa depun o cerere si in tara fiindca am domiciliul in Romania. Este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Mihaelanadia Mihaelanadia Buna ziua,as dori sa stiu si eu daca lucrez in Austria de 2 ani ca persoana fizica independents,am dreptul la indemnizatie crestere copil in Romania??? (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a cooilului ancutacindea ancutacindea Buna ziua,as dori sa stiu daca lucrez in Austria cu PFA pot beneficia de indemnizatie in Romania dupa un an de zile.Astept un raspuns.Va multumesc. (vezi toată discuția)