avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Termen prescrictie titlu executoriu
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Termen prescrictie titlu executoriu


In urma cu 8 ani am achizitionat un produs de creditare de la o societate bancara, pe care nu am mai avut posibilitatea sa i-l achit ulterior. Dupa mai multe discutii cu cei din banca nu am ajuns la nici o concluzie , astfel ca am primit intr-o zi sentinta cum ca am fost actionat in judecata si ca urmeaza sa fiu executat silit.
In anul 2012, am aflat ca exista un titlu executoriu la o firma de recuperari creante care au dreptul sa imi puna poprire pe orice venit obtinut.
Vreau sa intreb care este termenul de prescriptie pana cand pot actiona ei legal pentru recuperarea debitului si daca s-a depasit ce actiuni pot sa fac pentru a opri definitiv executarea?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:02, 10 Aprilie 2016
razvanindolean a scris:

Vreau sa intreb care este termenul de prescriptie pana cand pot actiona ei legal pentru recuperarea debitului si daca s-a depasit ce actiuni pot sa fac pentru a opri definitiv executarea?

Daca nu a fost diligent in urmarirea silita, dreptul creditorului se prescrie in termen de 3 ani de la nasterea dreptului sau, insa daca creditorul este diligent, practic termenul de prescriptie se intrerupe si executarea silita poate dura la nesfarsit.
Daca hotararea prin care creditorului i s-a recunoscut de catre instanta dreptul la o creanta impotriva dv. a ramas definitiva in anul 2012, creditorul/cesionarul (firma de recuperari) avea la dispozitie un termen de 3 ani pentru a o pune in executare silita.
Daca nu s-a pus in executare hotararea/titlul executoriu in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive, singura solutie este sa depuneti la instanta, in termen de 15 zile de la data la care primiti Incheierea executorului privind incuviintarea executarii silite sau cand vi se comunica poprirea, o contestatie la executare prin care sa invocati prescriptia.
Daca a fost pus in executare silita titlul executoriu in termenul de prescriptie, atunci veti fi executat silit, chiar daca depuneti contestatie la executare in termenul de 15 zile, dar nu aveti temei, aceasta va fi respinsa urmand sa achitati si cheltuielile de judecata.
Va recomand sa consultati un avocat! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma de executari vrea sa-mi puna poprire pe conturi mario77tt mario77tt In octombrie 2008 o Societate comerciala a cistigat un recurs in urma caruia cere ca eu sa restitui 3000 ron.Astazi am fost sunat de o firma de executari ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu mihaiclaudiugabriel mihaiclaudiugabriel Pe data de 05.01.2016 am primit o instiintare privind masura popririi pe o treime din salariu pentru un contract de credit la un IFN din 27,03,2008. pot face o ... (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita degetel1 degetel1 Executare silita Groupama asigurari Buna ziua In 2008 am luat un credit cu buletinul la care am platit 1 an si cateva luni dupa care nu am mai reusit sa-l ... (vezi toată discuția)