avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie - partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie - partaj

Buna ziua!
Am si eu cateva probleme pe care as dori sa le supun atentiei dvs.:
1. O masina pe care o am primita ca si donatie pt folos propriu dar in timp ce eram casatorita, va face obiectul partajului?
2.Conturile mele bancare le pot lasa mostenire cui vreau eu? Adica surorii mele, sau copilului meu minor, cu o clauza in care sa o numesc administrator al acestor conturi pe sora mea? Sotul meu poate contesta aceasta mostenire?
3.Apartamentul in care locuiesc are urmatoarea poveste: la momentul cumpararii (anul 2001)a fost platit un avans de 20 mil lei vechi de catre soacra mea, si s-a facut o chitanta de mana, cu martor. La notariat, cand s-a incheiat actul de vanzare-cumparare al acestui apartament, valoarea lui a fost declarata astfel: 47 mil lei vechi au provenit din donatia tatalui meu catre mine(exista si actul de donatie in care se specifica in mod expres ca suma este donata pentru folosinta mea personala, pt achizitionarea unui apart) iar 3 mil provin din contributia ambilor soti. nu se face niciun fel de referire la acea chitanta de mana (deci noi am declarat valoarea apart mai mica exact cu acea suma din chitanta). In cazul unui divort, care va fi situatia la partaj a acestui apartament?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru timpul acordat
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:40, 12 August 2009
1. Masina primita ca donatie personala nu se partajeaza in caz de divort
2. Conturile si orice alte bunuri comune se partajeaza in caz de divort daca sumele provin din incasari , salariu , in timpul casatoriei. In caz de deces sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din bunurile dvs , deci si din banii din conturi!
3. Pentru cei 3 mil lei vechi platiti din bani comuni instanta va dispune atribuirea apartamentului catre dvs cu obligatia dvs de a-l dezdauna pe sot cu suma stabilita prin expertiza tehnica ca fiind corespunzatoare cotei parti de apartament ce i se cuvine!:D
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Apartamentul este bun comun. Ceea ce nu înseamnă că nu se va ţine seama la partaj de contribuţia fiecărui soţ. După cum nu înseamnă că instanţa nu l-ar putea atribui soţului, cu obligaţia de a plăti sulta stabilită.
:DCata vreme exista act de donatie personala pentru suma de bani reprezentand 90 % din valoarea apartamentului si se specifica clar ca acesti bani au fost folositi in scopul exclusiv de a cumpara acea proprietate , este considerat bun comun numai procentul de apartament achitat din banii comuni! Legea este foarte clara in acest sens. Nu se va partaja decat acea cota parte aferenta sumei de 3 milioane . Si pentru 4-5% instanta nu va aproba decat plata unei despagubiri pentru sot!
Iar daca in actul de vanzare cumparare scrie ca apartamentul a fost cumparat din bani proprii nu se imparte nimic! Doar Dumnezeu poate sa faca altfel!=D>
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Nu am reţinut din postarea userului că s-ar fi menţionat în contract provenienţa sumelor. E posibil să se fi făcut acea menţiune. Userul ne-a spus doar cum a calculat acoperirea preţului. Pînă nu am redarea exactă a conţinutului actului nu pot decît să fac presupuneri.

Pe de altă parte, dacă mai există acea chitanţă de mînă (antecontractul) am ferma convingere că soţul va putea dovedi preţul real al apartamentului şi faptul că anterior actului autentic fusese plătit un avans asupra preţului stabilit în antecontract. Avem aici un gen de simulaţie privind acoperirea preţului real prin diminuarea preţului din antecontract cu scopul diminuării taxelor, iar dacă este aşa, să nu uităm că la vremea respectivă era în vigoare textul de lege care sancţiona cu nulitatea absolută actul autentic încheiat în acest fel (OG nr.12 din 1998), de care soţul s-ar putea folosi, el neavînd prea mare lucru de pierdut.

Lucru manual, ca tot ceea ce-şi face omul cu mîna lui...

:yeah:
Ce imi place cand va jucati si intrati pe terenul meu minat !:P
Antecontractul nu are absolut nici o valoare , ca sa nu spun ca este egal cu multimea vida! Deoarece in orice tranzactie se poate RENEGOCIA pretul! Iar faptul ca inchei astazi un antecontract cu valoarea X si maine fac actul cu o valoare mult mai mica nu demonstreaza absolut nimic! ZERO! Mai vreti sa va trimit si hotarari in care administratia financiara a pierdut procese intentate pentru pret nereal motivand ca in antecontracte erau alte preturi??? Hahaha...nu cred ca este cazul.
Doamna poate sa stea linistita fiindca acel antecontract nu o poate deranja cu absolut nimic! Iar cat timp exista act de donatie pentru suma de bani respectiva iarasi nu trebuie sa isi faca probleme. La orice partaj in instanta va castiga apartamentul iar sotului i se va platit jumatate din acei bani platiti la comun!=D>
:offtopic:Am chiulit de la disciplina lucru manual domnule profesor! Eu sunt artist , prefer arta pura!:D

Alte discuții în legătură

Aparatament cumparat ianinte de casatorie dar intabulat dupa sabina492005 sabina492005 buna ziua am o situatie mai dificila am cumparat un apartament dar nu l-am intabulat inca pt ca l-am luat de la constructor si nu au iesit toate actele pt ... (vezi toată discuția)
Am dreptate eu sau el ?  Iulian Cristian Ionescu Iulian Cristian Ionescu Sunt divortata din 13 aprilie 2009 prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Partajul nu a fost facut inca.Nu avem copii si asi dorii sa aflu ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat cu chitanta de mana kyrradan kyrradan Acum trei ani in 2005 am cumparat un apartament cu chitanta de mana intitulata \\\\\\\"Contract\\\\\\\", in care se prevedea obiectul si pretul. In opinia ... (vezi toată discuția)