avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA devin sau nu platitor de tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

devin sau nu platitor de tva

Buna seara
Am si eu o mica problema
Sunt titularul unui cabinet de avocatura - am contabilitate in partida simpla - in cursul lunii mai am incheiat un contract de asistenta emitand o factura de peste 35000 euro(pana in momentul respectiv nu trecusem de pregul de 35000euro) care potrivit contractului trebuia platita in cursul lunii august.Intrucat am avut diverse divergente cu clientul meu am renuntat integrel la contract si onorariu, stornand factura respectiva in totalitate in cursul lunii iulie. Mentionez ca nu am primit nici o suma de bani de la client. Intrebarea este daca devin platitor de tva si sunt obligat sa ma inregistrez chiar daca nu am incasat factura respectiva, ba mai mult am si stornat-o. Cei de la Administratia Financiara au zic ca nu stiu si sa le fac cerere scrisa si mi seva raspunde
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Codrut Balas , Avocat 08:28, 11 Octombrie 2011
Inca din 10 Iunie trebuia sa depuneti declaratia de platitor tva prin depasire plafon.Facturi cu tva,deci platitor deveneati cu 1 Iulie 2009.Indiferent daca mai facturati sau diminuati din div.motive veniturile ramaneti platitor.Va puteti regulariza situatia prin at ad la contract si stornare fact dar in luna Mai.




Codul fiscal:
Art. 152 alin. (6): Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrat în scopuri de taxă, conform art. 153.


Norme metodologice:
62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.

Concluzii:
1. Conform Jurnalului pentru vanzari (unde se inregistreaza facturile emise, indiferent daca au fost incasate sau nu), dvs. ati realizat in luna mai o cifra de afaceri mai mare de 35.000 de euro.
2. Data depasirii plafonului este data de 01.06.2009
3. Pana pe 10.06.2009, trebuia sa va inregistrati ca platitor de TVA.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal
chestiune de interpretare...daca operatiunea impozabila nu s-a mai realizat...acesta fiind si motivul probat al stornarii, eu zic ca pentru perioada de analiza dumneavoastra pe cumulat nu ati efectuat operatiuni impozabile care sa atinga plafonul respectiv...daca insa ne raportam la data emiterii facturii initiale...hmm...intrati in interpretarea data de fat frumos...si are dreptate...linistitor ar fi fost sa primiti exemplarul facturii de la client si sa anulati factura...nu sa o stornati
corbalb a scris:

chestiune de interpretare...daca operatiunea impozabila nu s-a mai realizat...acesta fiind si motivul probat al stornarii, eu zic ca pentru perioada de analiza dumneavoastra pe cumulat nu ati efectuat operatiuni impozabile care sa atinga plafonul respectiv...daca insa ne raportam la data emiterii facturii initiale...hmm...intrati in interpretarea data de fat frumos...si are dreptate...linistitor ar fi fost sa primiti exemplarul facturii de la client si sa anulati factura...nu sa o stornati


Pe 10.06.2009 (data pana la care trebuia sa se inregistreze ca platitor de TVA), nu stia ca in iulie va storna factura respectiva.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Da, intr-adevar cu 01.06 trebuia sa va declarati platitor de TVA.
In prima faza, intelesesem ca doar contractul a fost incheiat in mai. Dar daca ati si facturat, ati depasit plafonul din mai.
Ar fi fost ideal sa anulati factura, asa cum spune corbalb...dar nu cred ca este posibil, avand in vedere imprejurarile.
Asa ca, duceti-va la Administratia Financiara, declarati-va platitor de TVA. Probabil veti obtine codul valabil cu 01.09.2009, iar pntru facturile emise de la 01.06 colectati TVA.
Puteti cere si parerea celor de la finante, explicandu-le ca ati stornat factura care a determinat depasirea plafonului, sa vedeti si opinia lor.

Alte discuții în legătură

S-au incalcat prevederile contractului? cris2279 cris2279 Cazul este urmatorul: in 2007 firma X inchiririaza niste spatii de birouri de la firma Y-contract semnat pe 11.09.2007.Aici se stipuleaza ca trebuie sa se ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon cifra de afaceri de 35000 euro ADRIANA RATIU ADRIANA RATIU firma este platitoare de impozit pe profit si de tva si depune declaratiile trimestrial.la sfarsitul anului 2008 am depasit cifra de afaceri de 35000 ... (vezi toată discuția)
Tva vera36 vera36 am o intreprindere individuala si nu stiu daca trebuie sa ma declar platitor de tva. am emis facturi in valoare de 300 000 si am incasat de 190 000 sunt sau ... (vezi toată discuția)