avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa proprietate aflata pe terenul statului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa proprietate aflata pe terenul statului

Impreuna cu sora mea, am primit o casa mostenire de la mama noastra. Am incercat sa gasim un cumparator urmand sa ne ocupam de succesiune si inscriere in CF dupa ce gasim. Abia cand am ajuns la notariat, am aflat ca terenul se afla in proprietatea statului roman (casa a fost construita in 1957). Ce putem face in aceasta situatie? Ce cale putem urma? Va multumim!
Cel mai recent răspuns: Daniela Stanescu , Avocat 13:12, 23 Iulie 2021
Fie terenul ramane in proprietatea statului si dvs. (la fel si cumparatorul) aveti un drept de folosinta ceea ce nu va deranjeaza cu nimic, fie veti incerca sa obtineti un titlu de proprietate in baza unei legi speciale sau prin ordinul prefectului, in functie de situatia concreta. Avand in vedere c-a vazut actele, notarul nu v-a dat o solutie?
Va multumesc pentru raspuns! Informarea notarului suna cam asa: "Daca doreste, poate solicita terenul in proprietate, prin emiterea unui titlu de proprietate. Dar ca sa l poata solicita, ii trebuie certificat de mostenitor (adica sa ateste ca este proprietar pe constructie), care se poate emite in prezent doar cu drept in folosinta asupra terenului (si dupa ce obtinem decizia de atribuire a terenului in folosinta vesnica). Dupa ce obtine terenul, se poate elibera certificat de mostenitor suplimentar pentru teren." Si aici apare o alta problema. Inca nu am reusit sa gasesc actul prin care bunicul a primit dreptul de folosinta asupra terenului (o decizie 463/1957). Inteleg ca as putea gasi acest document in arhiva Cartii Funciare, dar, acestia vor sta de vorba cu mine daca inca nu am certificatul de mostenitor? Pe de alta parte, daca se poate face succesiunea in aceeasi conditie, adica cu drept de folosire vesnica a terenului, nu se poate face si vanzarea? Legea 18 nu ii permite si cumparatorului sa obtina terenul de la primarie?
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2016
valentin-dumitru, utilizator
Nu, nu vor sta de vorba cu tine, tu acum nu esti proprietarul casei . Daca nu doresti sa ai probleme legale trebuie sa faci intii actele de mostenire, dupa aceea trebuie sa faci demersurile pentru intrarea completa in posesie a terenului (fie prin trecere in proprietate fie prin acordarea dreptului de folosinta vesnica - depinde de situatia exacta), dupa aceea trebuie facut cadastrul si doar dupa aceea vinzarea.
De altfel nu cred ca vei gasi vreun cumparator la casa asa cum e acum - cel putin daca vrei sa o dai pe un pret decent nu pe banii de seminte.
Certificat de calitate de mostenitor ar trebui sa fie ok pentru demersuri.
Daca inteleg bine, mai intai ar trebui sa obtinem certificatul de mostenitor pentru casa, fara teren (pentru teren nu am actele necesare) si, abia pe urma, sa vedem ce se intampla cu terenul? Am putea sti, macar teoretic, cum vom obtine terenul? Multumesc tuturor!

Alte discuții în legătură

Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa obtin titlu de proprietate? tibor87 tibor87 Buna ziua,as avea o intrebare cum pot sa obtin titlu de proprietate pe un teren cu casa si gradina,care e pe numele parintilor dar sunt decedati.... In ... (vezi toată discuția)
Casa si gradina prin ordinul prefectului shuc shuc Buna dimineata. Va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare: Astazi, 29 septembrie 2015, se mai poate obtine prin Ordinul Prefectului, ... (vezi toată discuția)