avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj si indemnizatie de asigurare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj si indemnizatie de asigurare

Este utilia asigurarea pentru somaj ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
andreea_a_t, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:38, 16 Aprilie 2016
1. Asigurarea la somaj este utila daca doriti sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

2. - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 1050 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 5,25 lei.


3. Din Legea 76/2002:

Art. 20
Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile prezentei legi, urmatoarele persoane:
a) asociat unic, asociati;
b) administratori care au incheiat contracte potrivit legii;
c) persoane fizice autorizate, intreprinzatori persoane fizice, titulari ai intreprinderilor individuale, precum si membrii intreprinderilor familiale;
d) cetateni romani care lucreaza in strainatate, conform legii;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit.a)-d).

Art. 22
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.

(2) Venitul lunar pentru care se asigura persoanele prevazute la art. 20 nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.


4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 15
...

(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj nuta_statache nuta_statache Buna ziua! As dori sa stiu daca as putea sa fac ceva sa obtin ajutor de somaj, in contextul urmator: am lucrat si cotizat la somaj in perioada febr 2011 - ... (vezi toată discuția)
Cotizatie ajutor de somaj dsmihalea dsmihalea Buna ziua De curand m-am decis sa imi platesc cotizatia la pensie,sanatate si somaj..dar nu stiu mai exact ce acte trebuiesc despuse la dosarul de somaj in ... (vezi toată discuția)
Somaj roxyyyy roxyyyy Buna am si eu o intrebare sunt insarcinata si am lucrate 11 luni si as vrea sa stiu daca pot plati la casa de asigurari somajul ca sa am drept de ... (vezi toată discuția)