avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sugerare raspuns in timpul interogarilor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sugerare raspuns in timpul interogarilor

Este permis ca in timpul declaratiilor/intrebarilor puse de catre judecator, procuror, inculpat, persoana vatamata sa se sugereze anumite raspunsuri? Si daca nu, atunci unde este reglementata aceasta prevedere?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 10:59, 26 Aprilie 2016
Sa se sugereze anumite raspunsuri, cui?
Poate reformulati, nu se intelege ce doriti.
Daca modul de "sugerare" e "prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant", constituie infractiunea de Influentarea declaratiilor.

Daca intr-un interogatoriu sau plangere penala pentru marturia mincinoasa s-a indicat intrebarea sau marturia mincinoasa si totodata s-a demonstrat raspunsul adevarat si prin urmare marturia mincinoasa, nu e nici o sugestie la mijloc, e modalitatea procesuala normala de desfasurare a actului de procedura

Art. 272 din CPP

Influenţarea declaraţiilor

(1) Încercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant, săvârşită asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă actul de intimidare sau corupere constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(2) Nu constituie infracţiune înţelegerea patrimonială dintre infractor şi persoana vătămată, intervenită în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângere prealabilă sau pentru care intervine împăcarea.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2016
eusaisapte, utilizator
Nu sunt influentari ale declaratiilor intebari ca "Era Icsulescu beat in momentul in care a ridicat pumnul la Igrecescu?" sau "Ca sa inteleg eu bine, dvs. sustineti ca Icsulescu era beat in momentul in care a ridicat pumnul?" sau "Inainte ati declarat ca nu era beat, acum ati raspuns ca era beat, sunteti constient ca asta poate fi privit drept marturie mincinoasa?" sau "Intai ati raspuns ca nu a fost, pe urma ati raspuns ca a fost, doriti sa va retrageti declaratia?"
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2016
tgeorgescu, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Influențare declaratii viorelv viorelv Elementul material al laturii obiectiva a infracțiunii prev.art.272 este încercarea de a determina sau determinarea prin corupere ,constrângere sau altă ... (vezi toată discuția)
Audierea martorilor fara avocatul apararii onicutza onicutza buna ziua! am si eu o intrebare.untr-un proces de uzucapiune au fost audiati martorii fara avocatul apararii.deasemanea martorii reclamantei au depus marturie ... (vezi toată discuția)
Aducerea de martori mincinosi xuser xuser Marturia mincinoasa stiu ca se pedepseste de la 1 la 5 ani de inchisoare... Dar se poate pedepsi propunerea facuta cuiva sa vina de martor mincinos? Sau ... (vezi toată discuția)