avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... va rog un sfat pt o viitoare mamica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

va rog un sfat pt o viitoare mamica

buna ziua.
urmeaza sa nasc in jurul datei de 1 noiembrie.
acum lucrez, am mai mult de 1 an vechime, lucrez la bugetari,
datorita situatiei economice actuale ma gandesc sa intru in concediu de maternitate sau in concediu medical.
vreau un sfat: care concediu este mai avantajos din punct de vedere mterial pt mine.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 15:14, 11 August 2009
Daca nasteti in jurul datei de 01.11 asta inseamna ca ati putea sa intrati in concediu prenatal cu data de 01.09. Pana atunci puteti lua concediu medical boala obisnuita cod 01 sau concediu medical pentru risc maternal cod 15. Ambele se platesc 75%.
Concediul de maternitate va va fi platit mai bine :)

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.

Din cate stiu acum este in discutie marirea duratei acestui concediu la 163 de zile in loc de 120.
daca mai aveti posibilitatea sa luati concediu de odihna va sfatuiesc sa o faceti. altfel il pierdeti.
daca nu, incercati cu un concediu medical, poate ptr cod 06 (urgente medico-chirurgicale) care se plateste 100% sau, in cazul in care dupa perioada de concediu maternal vreti sa intrati in concediu de crestere copil pana la 2 ani (si presupun ca asa o sa faceti) puteti incepe concediul dinainte de nastere.
sincer, parerea mea este sa asteptati cu acest concediu. el va va oferi posibilitatea sa intrati mai tirziu in concediul de crestere copil pana la 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data incepere concediu prenatal Valias Valias Buna ziua, As vrea sa stiu de cand isi poate lua o gravida concediu prenatal, (fara probleme de exemplu sarcina cu risc). Care este luna legala, daca se ... (vezi toată discuția)
Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu risc maternal mami3tobe mami3tobe Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatie: -sunt insarcinata in 27 de saptamani; -din 24 martie sunt in concediu medical (cod 01) acordat de ginecolog pt ... (vezi toată discuția)