avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

parintii ( tata vitreg )mi-au donat un apartament cu uzufruct viager.Deoarece mai am doi frati vitregi a-s vrea sa stiu daca mai au si drepturi la acest apartament
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:07, 11 August 2009
Contractul de donatie poate fi atacat de cei 2(doi) frati vitregi dar dupa moartea parintilor, fiindca prin acest contract le-a fost redusa masa succesorala si ei au dreptul la rezerva succesorala fiind mostenitori rezervatari!B-)
Adica vitreg..nu este tatal dvs. biologic? inteleg ca in schimb este tatal biologic al celorlalti 2 frati? Daca este asa, acestia ar putea ataca actul de donatie atunci cand va avea loc deschiderea succesiunii, intrucat ei sunt mostenitori rezervatari , si vor putea cere desfacerea actelui facut cu incalcarea rezervei lor succesorale
O donatie va putea fi atacat in instanta la momentul succesiunii.
Mai sigur ar fi fost un conract de vanzare-cumparare.
grace_r a scris:

O donatie va putea fi atacat in instanta la momentul succesiunii.
Mai sigur ar fi fost un conract de vanzare-cumparare.

Si contractul de vanzare cumparare facut catre fiul vitreg este tot atat de usor ANULABIL!
B-)
Nu sunt expert, dar cred ca totusi contractul de vanzare -cumparare (cae nu ascunde o donatie) poate sta mult mai bine in picioare, totusi.
Oricine are dreptul de a vinde bunurile lui cui doreste :)

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)
Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)
Testament!!! franz85 franz85 situatia este urmatoarea: tatal meu a dobandit prin testament semnat de proprietar dar redactat de catre si in prezenta unui notar, un apartament. Sotia ... (vezi toată discuția)