avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reangajare in urma concedierii abuzive (proces ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reangajare in urma concedierii abuzive (proces castigat )

Buna ziua ! As vrea sa stiu daca in urma unui proces de concediere abuziva,castigat ,la care printre altele am cerut si reangajarea ,sunt obligata sa ma intorc la acel loc de munca . Practic,mi-am gasit alt loc de munca si nu mai sunt interesata sa fiu reangajata acolo. As vrea sa stiu daca ar trebui sa notific in scris sau verbal angajatorul ca nu doresc sa mai lucrez la el sau prin neprezentare se subintelege acest lucru . Este un termen limita conform legii in care sa se faca reangajarea sau in caz contrar, notificarea angajatorului ? va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: rodica2001 , utilizator 20:58, 22 Aprilie 2016
Depuneti o cerere de incetare a c.i.m. cu acordul partilor.
Va multumesc pentru raspuns . Astept totusi un raspuns mai complex la subiectul expus .
1. Solicitarea incetarii raportului de munca va trebui sa fie facuta in scris. Fie solicitati incetarea raportului de munca prin demisie - art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

2. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

4.Nu sunteti obligata sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a dvs de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

5. Intrucat termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut de lege in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul lui, ceea ce conduce la incetarea contractului de munca la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

6. In cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor nu se efectueaza preaviz.

7.
Este un termen limita conform legii in care sa se faca reangajarea sau in caz contrar, notificarea angajatorului ?


Punerea in executare a hotararii judecatoresti se poate face in maxim 3 ani de la data nasterii dreptului de a cere executarea silita.

Executarea unei hotarari judecatoresti se poate face :
- de bunavoie de catre angajator , situatie in care acesta va emite - fara interventia fostului angajat - decizia de reintegrare ,in care va mentiona si data de cand trebuie sa fie prezent la locul de munca.
Daca salariatul nu se prezinta , atunci va fi pontat absent nemotivat , situatie care poate atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

- prin executare silita, daca angajatorul nu pune in executare hotararea de bunavoie sau refuza s-o puna in cazul in care a primit o solicitare din partea salariatului.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
va multumesc tare mult pentru raspunsul complet !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încetarea contractului cu acordul partilor SilviaParv SilviaParv Lucrez de 10.5 ani intr-o companie. De 8.5 ani am functie de conducere. Vreau sa imi dau demisia si sa închei contractul cu acordul partilor pentru ca nu am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul ... Crisu Loredana Crisu Loredana Buna ziua, Am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul partilor pentru a nu mai sta in preaviz. In cazul in care seful, nu imi aproba demisia si eu ... (vezi toată discuția)
Vreau sa demisionez costelbog costelbog Lucrez la o multinationala si sunt angajat pe o perioada determinata de 3 luni. Am acum 2 luni si 2 saptamani si vreau sa plec.Am gasit in alta parte si nu ... (vezi toată discuția)