avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1350 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj dupa divort

Buna ziua,

Am o intrebare referitoare la cum sa procedeze mama mea, care a divortat de tatal meu dupa 25 de ani de casnicie.
O mica istorie: casnicia a fost nefericita de la bun inceput, insa fiind un copil minor la mijloc, au decis sa continue, de dragul meu. Divortul s-a produs in martie 2008, fara partaj facut. In momentul de fata, mama mea locuieste la mine (intre timp, eu mi-am cumparat un apt), iar tatal meu sta in apartamentul lor (proprietate comuna). Mama mea a facut compromisul de a veni sa locuiasca cu mine deoarece, chiar si dupa divort, traiul cu tatal meu era insuportabil (batai, injurii, chemat politie de catre mama mea), lasand-ul pe el sa locuiasca acolo pana se vor gandi si vor gasi o solutie sa rezolve si problema cu apt, fara partaj. Din pacate, tatal meu o ameninta acum ca i-a facut reclamatie la politie pt furt de bani din apt (mentionez ca, desi mama mea sta cu mine, a participat la plata impozitelor, mai putin la intretinere, are cheie si se mai duce din cand in cand pe acolo, iar tatal meu are deja o iubita care vine si sta constant in apt lor). De asemenea, tatal meu sustine ca mama mea, prin faptul ca a plecat de acolo, nu mai are niciun drept asupra apartamentului (desi sunt coproprietari).

Intrebari:
- daca mama mea intenteaza actiune de divort, cine suporta cheltuielile de judecata?
- este adevarat ca mama mea nu mai are niciun drept acolo, chiar daca fizic nu mai sta acolo, insa pe buletin are acea adresa, deci acela este domiciliul ei stabil?
- avand in vedere ca actuala iubita a tatalui meu sta aproape tot timpul la el, prin urmare si in bunul mamei mele, ii poate face reclamatie la politie pt faptul ca o persoana straina vine in casa, fara acordul ei? (martori pot fi vecini de bloc, inclusiv administratorul, care intr-o luna a si trecut-o pe acea doamna la intretinere, spre nemultumirea tatalui meu)
- in impartirea bunurilor, se tine cont de salariul avut de fiecare in timpul casniciei? Mentionez ca tatal meu a fost militar, a avut salariul mai mare decat mama mea, insa mama mea a lucrat si ea tot timpul, nu s-a intamplat sa nu aibe venit.

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:36, 13 August 2009
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.
Inca 2 intrebari:
- nu este nevoie si de acordul mamei mele pentru ca acea femeie sa vina in apt lor, prin calitatea de coproprietar pe care o are? Mentionez ca acea femeie a si fost trecuta la intretinere intr-o luna, la sesizarea administratiei, fapt care a dus la un schimb de replici, in scris, intre tatal meu si administratie....
- in cazul partajului, de ce se tine cont de contributiile fiecaruia? Totusi, au fost 25 de ani de casatorie, nu se considera 50% - 50%? Adica, spre exemplu, daca o femeie a fost casnica, a avut grija de copii si de gospodarie - in cazul unui divort poate sa se aleaga cu nimic, pt ca nu a contribuit cu bani?! Mi se pare uluitor...

Multumesc!
Totusi, au fost 25 de ani de casatorie, nu se considera 50% - 50%? Adica, spre exemplu, daca o femeie a fost casnica, a avut grija de copii si de gospodarie - in cazul unui divort poate sa se aleaga cu nimic, pt ca nu a contribuit cu bani?! Mi se pare uluitor...

In actiunea de partaj , chiar si munca in gospodarie e apreciata , asa incat ,doamnei , indiferent de contributia cu sume de bani la achizitia bunului comun , i se va stabili o cota parte din dreptul de proprietate.

nu este nevoie si de acordul mamei mele pentru ca acea femeie sa vina in apt lor, prin calitatea de coproprietar pe care o are?

Chiar daca nu exista formalitatile prevazute de lege( spre exemplu un contract de inchiriere sau unul de comodat) , un asemenea act de administrare nu necesita consimtamantul expres al celuilalt sot .Se prezuma ca functioneaza acel mandat tacit reciproc , unde acordul de vointa se considera exprimat.

Totusi , sotia care manifesta o opozitie se poate adresa instantei de judecata , chiar pe cale de ordonanta presedintiala in vederea evacuarii persoanei din bunul comun.

Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru rasspuns.
O zi buna!
se poate cere evacuarea doamnei din imobil doar in situatia in care efectiv se muta la adresa respectiva. faptul ca-l viziteaza ocazional pe domnul in cauza, deci vine in vizita nu constituie motiv de evacuare . trebuie sa aiba mutatie / sa fie luata in spatiu la adresa respectiva.

iar invocarea ordonantei presedintiale este conditionata de existenta unui proces .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fostul sot sta in concubinaj in casa noastra aflata in partaj. o pot evacua pe concubina? sau pe amandoi ? zeita_zeita zeita_zeita Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu o problema. Fostul meu sot sta in concubinaj in casa familiala construita impreuna in timpul casniciei noastre. Noi am ... (vezi toată discuția)
Evacuare fost sot -ajutor voinea75 voinea75 Fostul sot a parasit domiciliul in sept 2010, solicitand sotiei sa-i dea bani de chirie ca sa o lase in pace. Sotul este violent. Terorizeaza copilul.Aceasta ... (vezi toată discuția)
Evacuare din locuinta a unei persoane fara domiciliu stabil la adresa mr2005 mr2005 Buna ziua, casa in care locuieste mama mea este proprietatea ei si a tatalui care este decedat.Din pacate nu am reusit sa facem succesiunea in urma decesului ... (vezi toată discuția)