avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul concediu medical

Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca am procedat corect in calcularea unui concediu medical:concediu initial urgenta chirurg.(media salariilor brute a ultimelor 6 luni impartita la nr. zile lucratoare aferente celor 6 luni)De aici rezulta baza de calcul care se pastreaza pt. toata durata concediului,chiar daca 4 zile au fost din martie si restul din aprilie.Dar daca 1 zi din concediu este aferenta lunii martie boala obisnuita si restul concediu de maternitate-aprilie cum procedez? Va multumesc pt. ajutorul acordat.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:54, 3 Mai 2016
La concediul medical "in continuare" boala obisnuita pastrati media de calcul din luna martie.
Concediul de maternitate este alt cod si este "initial", pentru acesta se calculeaza media zilnica pe baza veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare (octombri-martie) si a nr. de zile lucratoare aferente celor 6 luni.


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumitã perioadã, indemnizaţia se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilitãţii acestuia şi data începerii valabilitãţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rãmase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cãrui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculeazã în mod corespunzãtor, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordã certificat de concediu medical pentru o anumitã perioadã, iar asiguratul doreşte sã îşi reia activitatea profesionalã înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzãtor, de cãtre medicul prescriptor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprapunere concedii medicale cod 08 si 09 bw_vision bw_vision Buna ziua, Va rog dn nou sa ma ajutati cu un raspuns: Avem o angajata care a anuntat ca incepand cu data de 7 martie 2016 va intra in concediu de ... (vezi toată discuția)
Calcul concedii medicale bulzanv bulzanv O persoana a lucrat 5 zile in feb 2015 iar apoi a intrat in concediu medical din 09.02.2015-28.02.2015,in continuarie a mers si in martie din 01.03.2015- ... (vezi toată discuția)
Certificat medical carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Am urmatoarea situatie : pentru luna februarie, un angajat a prezentat certificat medical - pt. intreaga luna; in luna martie, a prezentat 2 ... (vezi toată discuția)