Tatal meu a fost nevoit sa lucreze in 2011, pentru intocmirea unei carti, cu profesionisti (oameni care stiu ce inseamna exigentele unei carti despre sapaturi arheologice) care nu detineau firma: desenator, fotograf, redactor etc. Prin urmare a luat chitante de mana pentru plata pe care a facut-o acestor persoane. Banii proveneau dintr-o sponsorizare si dupa niste ani(5) i s-au cerut dovezi in instanta cum i-a cheltuit.Pentru ca tatal meu, ordonat fiind le-a pastrat, sponsorul le-a contestat pretextand ca trebuie sa le aduca cu factura si stampila. In legea Sponsorizarii nu este mentionat ca trebuie sa justifice cum s-au cheltuit banii ci conteaza doar produsul finit adica Cartea - in cazul tatalui meu. Ea a fost facuta si a dus drept recompensa 20 de exemplare Sponsorului care l-a felicitat si i-a multumit. In trecut, la momentul cand a vrut sa le dea chitantele (ca avea si o serie de chitante stampilate dar si de mana) a fost refuzat spunandu-i-se ca citez : "nu ne incarcam cu acte fiscale de la alte contabilitati" conteaza doar ca ne-ati adus obiectul sponsorizarii, adica CARTEA.
Tata, pensionar fiind, nu a vrut sa plece in cealalta lume fara sa impartaseasca descoperirile pe care le-a facut. Dar cred ca facea mai bine pentru ca acum omul care a creat cartea trebuie sa plateasca si 4.800 lei dar si penalizari la suma pt. ca nu vor sa i se recunoasca chitantele liberatorii. Intrebarea mea este in vechiul cod civil existau perfect valabile aceste chitante de mana? Dupa ce principii se merge acum in noul cod Civil?