avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa pentru performanta in munca si nu numai
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa pentru performanta in munca si nu numai

Mi-am dat demisia din cadrul firmei la care lucram la data de 14.04.2016 urmand sa mai lucrez 11 zile(16 calendaristice). In acest interval de timp trebuia sa imi fie virat comisionul din vanzari in data de 26.04 si salariul de baza in 30.04. Discutand cu colegii mei am constatat ca acestora li s-a virat comisionul la data de 26 insa nu si mie, iar in momentul cand am intrebat de ce nu am primit banii, team leader, mi-a raspuns ca banii au fost blocati pana la finalizarea inventarului, procedura care s-a finalizat in ultima zi de lucru in cadrul companiei, dupa ce eu imi terminasem programul si parasisem locatia. Am aflat ulterior ca s-a refacut inventarul la solicitarea colegilor 4 zile de la incetarea contractului meu de munca. Mentionez ca nu am participat la realizarea inventarului, nici eu si nici colegii mei, adica nici un reprezentant al magazinului in care lucram.
O alta problema pe care o consider importanta este aceea ca firma da tichete de masa angajatilor in functie de performanta in munca, mai exact, primii 200 ron din comisionul din vanzari sunt tichete de masa iar doar ceea ce depaseste aceasta suma este virata in contul bancar al angajatului. Daca angajatul are comision mai mic de 200 de lei, primeste sum ape card, fara a mai primi tichete de masa. In momentul cand am spus ca aceasta practica este ilegala mi s-a comunicat ca “asa se face la noi”.
In momentul de fata am inca blocat acest comision si cu siguranta nu imi va fi virat, dupa cum mi s-a spus.
Ar trebui sa mai primesc de la firma banii pentru zilele de concediu din 2015 de care nu am beneficiat, precum si din 2016.
Un alt aspect pe care doresc sa il semnalez este acela ca orele suplimentare muncita in week.end nu sunt platite, magazinul este deschis sambata intre 09:00-14:00 insa nimeni nu primeste bani pt aceste ore muncite, cu toate ca se vede clar din actele de inchidere ca cineva presteaza munca in fiecare sambata, si de asemenea nu sunt platite nici zilele muncite de sarbatorile legale.
In momentul de fata s-a descoperit un minus atat in ceea ce priveste marfa cat si monetarul, minus pe care nu mi-l asum, deoarece compania nu poate sa imi comunice nimic cu privire la acest aspect, ma pun doar sa semnez ca sunt de accord sa dau bani din buzunar, asta in conditiile in care atat team leaderul cat si alti angajati au avut acces in nenumarate randuri in depozitul magazinului, la seif cat si la casa de marcat (incaseaza, dau rest) cu toate ca nu au gestiune la acest punct de lucru.
Ce ar trebui facut in cazul acesta?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:09, 3 Mai 2016
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt sansele sa-mi recuperez banii d la fostul angajator dragomanclaudia dragomanclaudia Buna ziua.cum trebuie sa procedez pentru a-mi recupera drepturile salariale neacordate de angajator, in conditiile in care acesta ne acuza(2 angajate) ca am ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu, contract incheiat prin demisie rev3enge rev3enge Buna seara, Intampin o problema privind neplata ultimului salariu in cazul unei firme de pe piata telecom (franciza). Mai exact, am lucrat din 2010-31 iulie ... (vezi toată discuția)
Care este procedura in cazul in care nu plateste angajatorul? Hogyes Nimro Hogyes Nimro Lucrez la o firma si mi sa terminat perioadta de proba si inca nu a platit pe luna octombrie si noiembrie si nici tichetele de masa nu sau dat. Am demisionat ... (vezi toată discuția)