avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post in timpul concediului crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post in timpul concediului crestere copil

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o indrumare pentru urmatoarea situatie: sunt in concediu crestere copil de 2 ani, ma apropii de terminare. Societatea la care sunt angajata s-a restructurat in perioada in care eu eram in concediu si aveam CM suspendat. Si-a schimbat activitatea, din vanzari in service produse. Eu lucram in vanzari. Nu mai are deloc activitate in orasul in care am lucrat si in care am locuit si locuiesc. Activitatea de vanzari in orasul meu a fost preluata de alta companie care are acelasi sediu social plus alte date de identificare ale vechii societati si toti fostii mei colegi au fost transferati. Societatea imi cere sa-mi dau demisia.
Care sunt variantele de incetare a contractului de munca? Altele decat demisia. As dori sa pot obtine somaj
Mentionez ca nu doresc sa ma deplasez din orasul in care locuiesc in orasul in care isi desfasoara acum activitatea.
As putea intra in concediu de odihna restant din anii anteriori( inainte de 2012) sau in concediu fara plata, sau de boala pentru a acoperi cele 20 de zile de preaviz si apoi sa intru in somaj?
Multumesc anticipat si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 11 Mai 2016
DoamnaS a scris:

....
Care sunt variantele de incetare a contractului de munca? Altele decat demisia. As dori sa pot obtine somaj
Mentionez ca nu doresc sa ma deplasez din orasul in care locuiesc in orasul in care isi desfasoara acum activitatea.
As putea intra in concediu de odihna restant din anii anteriori( inainte de 2012) sau in concediu fara plata, sau de boala pentru a acoperi cele 20 de zile de preaviz si apoi sa intru in somaj?
Multumesc anticipat si va doresc o zi buna!

Art. 17 din Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Încetarea contractului individual de muncă prin demisie (art.81 c.mun.), cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.), desfacere disciplinara a c.i.m. (art.61 lit.a C.mun.) etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

Societatea la care sunt angajata imi "sugereaza" sa-mi dau demisia, spunandu-mi ca altfel voi obligata ca din data de 06.05, adica peste doua zile cand mi se tremjna CCC sa ma prezint la munca la 500 km departare si in cu totul alt departament. Asta avand in vedere ca nu am fost instiintata pana acum de aceste modificari. Nu vor sa-mi desfaca contractul de munca pe baza modificarilor aduse in societate. Problema care se ridica e a celor 20 de zile de preaviz cerute pentru somaj care sunt cam imposibil de efectuat din cauza distantei si a activitatii. Nu se poate suspenda in acest caz acest drept care este al meu de fapt?
Mentionez ca imi sugereaza sa-mi dau demisia si imi propun sa ma angajez la noua societate care le-a preluat activitatea. Dar ce garantie am eu ca voi fi angajata sau ca contractul nou cu noua firma imi va fi pe plac?
Multumesc
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. In c.i.m. , locul de munca unde este prevazut?

3. Angajatorul nu are nicio obligatie de a va inceta c.i.m. cu un articol astfel ncat sa puteti beneficia de somaj.

4.
... imi propun sa ma angajez la noua societate care le-a preluat activitatea. Dar ce garantie am eu ca voi fi angajata sau ca contractul nou cu noua firma imi va fi pe plac?

Care sunt conditiile de angajare la noua societate?

1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Si totusi mi s-a dictat din start prin telefon un model de cerere pe care am fost rugata sa le-o trimit, dictarea reprezentand demisia. Am spus ca nu sunt de acord sa incetam astfel CM.
Mi s-a spus ca atunci trebuie sa ma prezint in orasul lor si fie stau 20 de zile in preaviz. Ceea ce este destul de dificil, avand in vedere distanta.Mai mult mi-au spus ca in Revisal suspendarea e valabila pt 2 ani desi cererea mea de suspendare si legea privind concediu crestere copil prevede 1 an si 11 luni.
2. In c.i.m. , locul de munca unde este prevazut?
In c.i.m, spune ca activitatea se desfasoara la Sediu si teren, sediu fiind in localitate lor.
Mentionez ca c.i.m nu a fost confirm cu realitatea niciodata:
- activitatea mea s-a desfasurat tot timpul in orasul in care locuiesc niciodata la sediu
- programul de munca din cim este de la 10 la 18, programul real de munca a fost cu totul altfel, in ture, de la 10 la 22, de la 10-16, de la 16-22, depasea 40 de ore pe saptamana, semnam pontaje pt programul de munca efectuat nu pt cel din contract
- fisa postului nu mi s-a dat
- nu beneficiam de concediu de odihna legal. In cazul in care doream concediu, prin rotatie eu si colegii trebuia sa ne suplinim si efectuam ore suplimentare

3. Angajatorul nu are nicio obligatie de a va inceta c.i.m. cu un articol astfel ncat sa puteti beneficia de somaj.
- care sunt obligatiile angajatorului in aceasta situatie?
Corect mi se pare sa-mi propuna o varianta de colaborare actualizata, sa-mi faca o fisa a postului cu ce ar trebui sa fac in conditiile date, sa incheiem contractul cu acordul partilor, sau sa ma concedieze ei in baza desfiintarii postului...in nici un caz sa-mi dicteze demisia

- nu pot renunta la dreptul meu de preaviz de 20 de zile?

4.
... imi propun sa ma angajez la noua societate care le-a preluat activitatea. Dar ce garantie am eu ca voi fi angajata sau ca contractul nou cu noua firma imi va fi pe plac?

Care sunt conditiile de angajare la noua societate?
Nu stiu, nu am primit nici o oferta. Din informatii neoficiale, de la fostii colegi nu intentioneaza sa faca angajari, iar neregulile de la prima societate sau preluat( cele referitoare la necorespunderea orarului de munca si al nerespectarii concediului legal de odihna)
I-am rugat sa-mi trimita un contract de munca semnat de noua societate, pt ca ei verbal ma asigura ca aceasta ma va angaja, pregatit, pe care doar sa-l semnez in cazul in care imi convine. Iar ca sa-mi convina trebuie sa fie fara artificii, neconformitati si nereguli...ceea ce-mi vine greu sa cred

Multumesc!

1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CCC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Alte discuții în legătură

Incetare concediu crestere copil ghiuream@yahoo.com ghiuream@yahoo.com De la firma mi s-a spus ca firma nu este inchisa ei doar si-au restrans activitatea si mi s-a spus ca dupa reluarea activitatii din concediu crestere copil am ... (vezi toată discuția)
Revenirea la serviciu dupa ccc 2 ani- refuz de primire inapoi de catre angajator amaria2015 amaria2015 Buna ziua, Am urmatoarea problema, pe data de 29 iunie trebuie sa revin la munca deoarece am terminat concediul de crestere al copilului pana la 2 ani. Am ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic dupa 2 ani cristinacaciula cristinacaciula Buna ziua! Pe 5 aprilie 2015 va trebui sa revin la servici, dupa concediul de crestere si ingrijire copil de 2 ani. In acesti 2 ani, firma la care lucram a ... (vezi toată discuția)