avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post in timpul concediului crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post in timpul concediului crestere copil

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o indrumare pentru urmatoarea situatie: sunt in concediu crestere copil de 2 ani, ma apropii de terminare. Societatea la care sunt angajata s-a restructurat in perioada in care eu eram in concediu si aveam CM suspendat. Si-a schimbat activitatea, din vanzari in service produse. Eu lucram in vanzari. Nu mai are deloc activitate in orasul in care am lucrat si in care am locuit si locuiesc. Activitatea de vanzari in orasul meu a fost preluata de alta companie care are acelasi sediu social plus alte date de identificare ale vechii societati si toti fostii mei colegi au fost transferati. Societatea imi cere sa-mi dau demisia.
Care sunt variantele de incetare a contractului de munca? Altele decat demisia. As dori sa pot obtine somaj
Mentionez ca nu doresc sa ma deplasez din orasul in care locuiesc in orasul in care isi desfasoara acum activitatea.
As putea intra in concediu de odihna restant din anii anteriori( inainte de 2012) sau in concediu fara plata, sau de boala pentru a acoperi cele 20 de zile de preaviz si apoi sa intru in somaj?
Multumesc anticipat si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 11 Mai 2016
1. 25 (3) nu face nicio referire la interzicerea angajarilor.

2. Termen sau perioada este totuna, prin urmare, nu avem nici termen si nici perioada fixa reglementata intr-un act normativ.
DoamnaS:

1. Puteti sa incheiati contractul individual de munca (CIM) cu noul angajator si apoi sa incetati CIM cu actualul angajator.

2. Cititi cu atentie noul CIM si apoi il semnati, daca va convine.
- nu pot renunta la dreptul meu de preaviz de 20 de zile?


In cazul demisiei,angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.



... imi propun sa ma angajez la noua societate care le-a preluat activitatea. Dar ce garantie am eu ca voi fi angajata sau ca contractul nou cu noua firma imi va fi pe plac?


Contractul individual de muncă va trebui sa cuprinda:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.



Stimata doamna,
Atât OUG 111/2010 art 25 alin 2 și 3, cat și OUG 96/2003 PRIVIND PROTECȚIA MATERNITĂȚII LA LOCUL DE MUNCĂ art. 21, alin 1 și 2 , angajatorul nu poate concedia salariatul/salariata care se întoarce la lucru din Concediul pentru creșterea copilului pentru o perioadă de pana la 6 luni de la momentul revenirii sale. Perioada nu este fixa, insa în lipsa unui regulament intern sau a unui alt termen specificat în scris, de care angajatul sa aibă cunostinta, aceasta rămâne una fixă.

Singura posibilitate legala de a va da afara este în baza reorganizării judiciare sau falimentul societății, care însă nu se aplica în cazul dumneavoastră.
Angajatorul are obligația de a va asigura același post sau unul echivalent, potrivit art. 10 alin.8 din Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse intre femei și bărbați.
Locul muncii este un element esențial al contractului de munca, care nu poate fi modificat unilateral de catre Angajator decât temporar, în situația delegării, pentru maximum 60 de zile sau a detașării , pentru orice altă situație fiind necesar acordul salariatului. In situatia dumneavoastră, angajatorul poate sa va detașeze în condițiile art.45 și 46 Codul muncii la societatea care a preluat activitatea din orașul dumneavoastră. In situatia in care angajatorul nu dorește delegarea sau detașarea dumneavoastră la societatea respectiva, se va considera ca angajatorul a modificat locul muncii în mod nelegal, inspectorii ITM urmând sa constate aceste aspecte la efectuarea controlului, dacă dumneavoastră sesizați ITM-ul. Angajatorul mai are la dispoziție situația prevazuta de art 52 din Codul muncii, respectiv întreruperea activității, cu plata a 75% din drepturile salariale. In cele 6 luni, angajatorul poate emite decizia de concediere, insa aceasta poate produce efecte doar după împlinirea perioadei.
Puteți încerca o negociere cu angajatorul, astfel încât sa obțineți niște salarii compensatorii și sa va dati demisia, sau puteți sa încheiați un nou contract de munca cu societatea care a preluat activitatea, și abia apoi sa încetați raportul de muncă cu angajatorul actual, pentru mai multa siguranță.
Numai bine!
Hln2010 a scris:

.... In cele 6 luni, angajatorul poate emite decizia de concediere, insa aceasta poate produce efecte doar după împlinirea perioadei.
...


Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului, se prevede in art.77 C.mun.


Locul muncii este un element esențial al contractului de munca, care nu poate fi modificat unilateral de catre Angajator decât temporar, în situația delegării, pentru maximum 60 de zile sau a detașării , pentru orice altă situație fiind necesar acordul salariatului.


Art.48 C.mun. prevede si alte situatii de modificare a locului muncii fara acordul salariatului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare concediu crestere copil ghiuream@yahoo.com ghiuream@yahoo.com De la firma mi s-a spus ca firma nu este inchisa ei doar si-au restrans activitatea si mi s-a spus ca dupa reluarea activitatii din concediu crestere copil am ... (vezi toată discuția)
Revenirea la serviciu dupa ccc 2 ani- refuz de primire inapoi de catre angajator amaria2015 amaria2015 Buna ziua, Am urmatoarea problema, pe data de 29 iunie trebuie sa revin la munca deoarece am terminat concediul de crestere al copilului pana la 2 ani. Am ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic dupa 2 ani cristinacaciula cristinacaciula Buna ziua! Pe 5 aprilie 2015 va trebui sa revin la servici, dupa concediul de crestere si ingrijire copil de 2 ani. In acesti 2 ani, firma la care lucram a ... (vezi toată discuția)