avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto

Buna ziua !!! Numele meu este Roxana si am nevoie de sfaturile cuiva cu cunostinte , acum 2 sapt am avut un accident auto cel cu care m.am tamponat sa spun asa a trecut pe culoarea rosie a semaforului iar eu aveam culoarea verde si chiar 18 secunde pina la schimbare in rosu dinsul spune ca a ramas prins in intersectie si asa are prioritate de trecere eu ma aflam pe banda 1 iar pe banda 2 era o duba de marfa si nu aveam cym sa/l vad asa ca din mers am vazut ca am verde si mi-am continuat drumul dupa care sa intamplat nenorocirea . Ce nu inteleg eu este daca exista o lege care spune ca ai prioritate desi au trecut 10 sec de cind i sa schimbat culoarea in rosu :((
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
Miruna1304, utilizator
Daca intersectia este temporizata cu semafoare care indica timpul de tranzitare atunci conducatorul auto trebuie sa anticipeze daca poate sau nu sa treaca intersectia.

Acum sa ne gandim putin, culoare verde sau dreptul de prioritate nu presupune ca conducatorul auto trebuie sa profite la maximum de regulile de circulatie.

Stiti bancul cu taximetristii meseriasi?

Un tip se urca intr-un taxi. Soferul baga viteza spre destinatie. Un semafor. Rosu. Soferul trece.
- Ce faci nene, nu vezi ca-i rosu?
- N-ai treaba, sunt meserias.
Alte semafoare pe rosu, trece...
In fine, un semafor verde. Soferul opreste.
- Ce faci nene? Treci pe rosu si la asta verde stai?
- Eee! Daca trece alt meserias prin intersectie?

Verde nu inseamna ca poti traversa intersectia cu 50 km/h sau cat este viteza limita admisa in zona respectiva.

Din cate inteleg eu, asa cum ati descris dinamica accidentului, cam neclar in opnia mea, dar nu sunt politist constatator sa imi dau cu parerea, spuneti ca celalalt conducator auto a intrat in dvs., asta inseamna ca el a intrat pe rosu (spuneti ca dvs mai aveati 18 sec. sa treceti prin intersectie), initial ati spus ca el era blocat in intersectie!

Asa ca sa o luam de la capat.

Dvs. sunteti conducatorul A iar celalalt conducator B.

1. Cine era blocat in intersectie? B? Spuneti ca B a intrat in dvs. deci nu avea cum sa fie blocat, doar daca a miscat masina cu puterea gandului!

2. Cine a intrat in cine? B in A sau A in B?

3. Daca semaforul mai indica 18 sec. atunci B nu avea ce sa caute blocat in intersectie. Ori intersectia era supraaglomerata.

Media schimbarii culorilor este cam de 30-50 secunde, numai in Constanta exista semafoare care isi schimba culoarile dupa minimum 2-3 minute sau la alegerile locale.
da intersectia era aglomerata si dinsul spune ca in fata lui a mai fost un autoturism care astepta pe cei din fata sa treaca pt a face stanga ala a trecut iar el a plecat in tromba spre directia inainte atunci am aparut eu in intersectie deci la el se facuse rosu de mult de mai bine de 10 sec ambii atat cel din fata lui cit si el au trecut pe rosu .Precizez ca semaforul are 28 sec pe culoarea verde si eu am trecut cind mai erau 18 sec . Si ca o paranteza dinsul a spus ca a ramas prins in intersectie si ca cei de pe sensul meu de mers cit si cei din fata i-au facut semn sa treaca ca bloca intersectia
Daca el a ramas blocat in intersectie si apoi a plecat pentru a parasi intersectia, timp in care s-a schimbat culoarea semaforului, atunci trebuia sa acorde prioritate de dreapta masinilor care intrau pe verde din dreapta lui.

Este vina celuilalt conducator auto.

Ce spune agentul de politie cu secundele de parasire a interesctiei sunt povesti de adormit copiii.

Daca in procesul verbal ati fost scoasa vinovata de producerea accidentului atunci contestati pv in termen de 15 zile de la comunicare.

"In fapt" descrieti dinamica producerii accidentului iar "in drept" va sustineti contestatia pe faptul ca celalalt conducator auto a incalcat prevederile art. 57 alin. (3) descris mai sus.


Dinamica producerii accidentului se poate stabili printr-o expertiza tehnica. Pentru efectuarea expertizei sunt necesare mai multe informatii.
Din informatiile furnizate de Dvs. rezulta ca semaforul de pe sensul Dvs. de mers a trecut pe culoarea verde cu 10 secunde inaintea momentului patrunderii Dvs. in intersectie. Cu cateva secunde inaintea schimbarii culorii semaforului de pe sensul Dvs. de mers din rosu in verde, semaforul de pe sensul de mers al celuilalt autoturism era deja pe culoarea rosie. Prin urmare, celalalt conducator auto a patruns in intersectie pe culoarea rosie a semaforului.
Problema blocarii in intersectie este falsa. In cele 10 secunde despre care am facut vorbire mai inainte intersectia se elibera chiar daca era supraaglomerata.
ing. Ioan Ciobanu
sunt doar un posesor de permis de vreo 40 de ani si-mi permit sa-mi dau o parere: ati intrat pe verde in intersectie si ati fost lovita in intersectie in partea stanga de un alt autovehicul care circula pe directia care avea culoarea rosie? daca este asa nimic nu mai conteaza, nu exista nici o lege sau paragraf care sa schimbe prioritatea care o aveati in aceasta situatie. Daca aveti si probele necesare certificarii acestor afirmatii ( poze, martori, video sau certificat constatator al unui organ de politie abilitat ) nu aveti nici o problema si puteti merge pana in panzele albe. De fapt nu inteleg care este problema, autorul accidentului are o problema cu asigurarea, verificarea tehnica, permisul de conducere sau alcoolul? Sau fapta lui prevede suspendarea permisului? Dumneavoastra nu aveti nici o vina, dati declaratia producerii evenimentului in 24 de ore si vedeti ce se intampla. Sau faceti o intelegere amiabila cu respectivul dar asigurati-va ca are RCA valabil la o societate solvabila. Daca insa aveti ceva
in neregula pe constiinta ( RCA, permis, ITP, alcool,etc) sau daca nu ati declarat evenimentul in 24 de ore trebuie sa incercati o intelegere de orice fel cu celalalt participant. Fiecare isi repara masina si ramaneti prieteni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema accident auto AlexInk AlexInk Buna ziua . In urma cu 3 luni am avut un accident auto intr-o intersectie semaforizata . Eu efectuam viraj la stanga si am fost lovit frontal de catre alta ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime. consider că poliția a greșit dându-i dreptate celuilalt șofer, cum se aplică legea în situațiile astea? Nicoleta20018 Nicoleta20018 Buna ziua! As dori sa incep cu ce sa intamplat. Intr-o intersectie semaforizata eram primul la semafor, sa facut verde am plecat vreo 2 metri in fata, am ... (vezi toată discuția)
Buna seara. va rog ajutati-ma cu un raspuns, astazi am avut un ... anca14cris anca14cris Buna seara. Va rog ajutati ma cu un raspuns, astazi am avut un accident rutier fara victime mai exact intr o intersectia trecand pe culoare verde a ... (vezi toată discuția)