avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate si concediu de boala / ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate si concediu de boala / situatie neobisnuita

Buna ziua,

Avem o angajata care din saptamana a 6 a de sarcina nu a mai venit la serviciu, din acel moment aducand concedii medicala (cod 01 boala obisnuita), alternate cu zile de concediu de odihna. In present are aproximativ 5 luni de sarcina (dupa cate declara).

Intrebarile mele :

- exista un nr. maxim de zile de concediu de boala neconsecutive pe care le poate lua un angajat intr-un an?

- din luna a 7a, medicul de familie ii poate da in continuare concediu de boala obisnuita (cod 01) sau este obligat sa ii dea concediu de maternitate?

- in conditiile in care angajatul, practic, intr-un an, a lucrat doar 2 saptamani, in restul timpului aducand in fiecare luna certificate medicale cu 21 de zile de concediu (cod 01) iar pentru restul lunii cerand concediu de odihna, beneficiaza si de concediu de odihna in conditiile in care a stat numai acasa?


Va rog un raspuns documentat si in cunostiinta de cauza.


Va multumesc anticipat,
Dalida
Cel mai recent răspuns: dalida_2009 , utilizator 21:55, 10 Mai 2016
1. Numarul de zile de concediu medical este limitat conform OUG nr.158/2005:

ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

ART. 34
Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.


2. Atentie la conditiile de acordare a concediilor medicale de catre medicul de familie, prevazute in Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 25
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire.
(3) Durata cumulatã a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporarã de muncã nu poate depãşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire, indiferent de cauza acesteia. Dupã totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de cãtre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevãzute de lege.
.


3. Concediul de maternitate nu este obligatoriu sa inceapa din luna a 7-a.

ART. 24 din OUG nr.158/2005
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.


4. Concediul medical nu mai diminueaza durata concediului de odihna la care are dreptul un angajat.

ART. 145 din Codul muncii
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
(5) În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.


Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Maya_Rebecca Maya_Rebecca buna ziua, o simpla intrebare am si eu. cate zile avem voie la concediu medical intr-un an? mentionez ca sunt gravida, nu ma inteleg foarte bine cu sefii ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ISTVANJ ISTVANJ Buna ziua, am o intrebare legata de numarul de zilele de concediu medical de care pot sa beneficiez, avand in vedere faptul ca in ultimul an am avut 126 zile ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu medical mihaela david mihaela david cele 90 de zile de concediu medical la care are dreptul un salariat,dupa care trebuie sa mearga la comisia medicala de expertiza trebuie sa fie in cursul a ... (vezi toată discuția)