avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de ingrijire al copilului tata militar
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de ingrijire al copilului tata militar

Buna ziua,
As dori sa stiu in ce conditii poate intra in CIC, pe o perioada de 1 sau 2 ani, tatal noului nascut, daca acesta este militar ?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
AuraCj, utilizator
Cel mai recent răspuns: AuraCj , utilizator 12:50, 6 Mai 2016
1. Sunt aceleasi conditii ca pentru orice alta persoana care solicita concediu crestere copil (CCC).

2. Deosebirea este ca actele pentru indemnizatia pentru CCC nu se depun la Primarie ci la unitatea angajatoare.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Ar fi prea usor, se pare ca la militari sunt ceva norme interne prin care nu pot beneficia de acest timp de concediu ...
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

Art. 29
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile si tuturor categoriilor de personal care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

(2) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta si cheltuielile administrative se asigura din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor si institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
...

2. - Asadar nu pot exista norme interne prin care militarii nu pot beneficia de concediu crestere copil.
- Pentru un raspuns oficial va recomand sa va adresati direct ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului mandula mandula buna ziua, sunt angajat in MAI ca si politist, vreau sa beneficiez eu de concediu de crestere al copilului ca si tata. Pot sa beneficiez eu ca si politist de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie redwolf31 redwolf31 Sunt angajat al M ApN si vreau sa beneficiez de stimulul de insertie fara a trece in concediul de ingrijire a copilului.Sotia nu lucreaza si nu beneficiaza de ... (vezi toată discuția)
"luna tatalui" politisti.... max24 max24 Buna seara in luna decembrie se indeplinea termenul la care sotia incheia concediul de crestere copil si urma ,conform legii,luna obligatorie a tatalui(din ... (vezi toată discuția)