avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... privind legea 66/2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

privind legea 66/2016

buna ziua,

Sotia a nascut pe 10 iulie 2015 si se afla in CCC. S-a optat pentru 1 an CCC, cu revenire la serviciu dupa 11 luni (asa inteleg ca este legea actuala, indiferent ca tatal va sta sau nu acasa acea luna in CCC), adica in iunie 2016.

Acum ca legea 66/2016 se va aplica de la 1 Iulie 2016, ce posibilitati exista ca sa-si prelungeasca concediul pana la implinirea varstei de 2 ani al copilului, avand in vedere ca de pe 9 iunie ea este descoperita?

De pe 9 iunie pana intra legea in vigoare cum se procedeaza, avand in vedere ca nu vrem sa se faca revenire la serviciu?
Eventual ne gandeam la o luna fara plata.
Se prelungeste, prin solicitare la angajator, CCC pana la 2 ani?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 9 Mai 2016
1. Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil, atunci mama va putea beneficia de CCC pana inclusiv in ziua cand copilul implineste varsta de 1 an. Altfel spus, durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.

2. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil, indiferent daca solicita sau nu acest drept, atunci durata CCC pentru mama se va diminua cu o luna.
In aceste conditii, mama persoana care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului

3. Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, conform art.III alin.1lit.a din Legea 66/2016, pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

In acest caz, mama va depune la angajator o cerere de acordare a CCC pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Dupa care, va depune la Primarie o cerere insotita de copia deciziei de suspendare a c.i.m. până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
Au aparut normele de aplicare ale noii legi ? Daca nu , stiti cand ar trebui sa fie publicate? Multumesc.
Nu au aparut aceste modificari la Norme.

În termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României, Partea I, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se vor modifica în mod corespunzător, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

In speta, termenul limita ar fi 20 iunie 2016.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil legea 66/2016 AntonSM AntonSM Buna ziua, Speta este urmatoarea: Copilul este nascut pe data de 6 August 2015. Mama (sotia) a optat pentru CCC de 1 an de zile si acum doreste ... (vezi toată discuția)
Speta ccc pana la 2 ani cf noii legi stefania2778 stefania2778 Buna ziua! Am un copilas nascut pe 07.08.2015 si va rog sa ma lamuriti privind noile modificari aduse de legea 66/2016, am optat deja pentru varianta de ccc ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil 2016 Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua Copilul unei salariate aflate in concediu crestere copil pentru un an, implineste varsta de un an in data de 17 iulie 2016. In mod normal, daca nu ... (vezi toată discuția)