avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme familiale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme familiale

Buna ziua,

Datorita problemelor de sanatate ale parintilor mei de curand am convenit impreuna cu famila sa ne mutam la ei. Au un apartament cu 3 camere in care au locuit cu chirie la stat pana in anul 1993, an in care au devenit proprietari ai acestuia. Actul de proprietate al apartamentului este pe numele amandurora. Eu mai am un frate vitreg, doar dupa mama. Dintotdeauna a existat un conflict legat de casa intre el si tatal meu fiecare zicea ca el este proprietarul apartamentului. In urma cu 14 ani cu toate ca al meu frate nu mai locuia in acest apartament de mai bine de 15 ani am fost la el si l-am intrebat daca ar fi de acord ca eu sa pot locui in camera in care locuise el, din acel moment conflictul s-a amplificat deja si eu ii devenisem dujman, din acel moment eu i-am spus ca nu mai are ce discuta cu mine. Sa fie sigur ca nu voi mai fi interesat de acea camera a inceput sa o transforme in depozit, eu am parasit camera si in ea s-a mutat mama. Dupa ce m-am casatorit timp de 10 am am locuit in casa socrilor in acea perioada al meu frate isi vizita mama de cateva ori pe an, de cand eu am revenit in casa vizitele acestuia au inceput sa fie din ce in ce mai dese si neavand cu cine sa se mai sacaie legat de casa eu si tata incercand sa il evitam a inceput sa se ia de mama. In urma cu vreo 2 ani mama la invitat sa vina si sa vada daca mai are nevoie de ceva din obiectele pe care le depozitase in camera ei sa si le ia ca ea este deranjata de prezenta acestora si ca daca nu si le va lua ea i le va arunca. Daca cumva noi facem greseala??? sa il luam la intrebari de ce se leaga de mama si de ce nu o lasa in pace dlui de abia asteapta sa urle la noi si bineinteles sa ne spuna ca de fapt apartamentul iar apartine si ca daca vrea el ne poate face chiriasii lui sau ca isi poate aduce chiriasi in camera lui. De 2 ori am chemat chiar si plotitia pima data am meu frate pentru ca eu mi-am permis sa ies la el si sa ii cer sa paraseasca locuinta dupa ce mai bine jumatate de ora si-a balacait mama pe nu stiu ce motiv, iar a doua oara am chemat eu politia cu toate ca desi dlui incepuse conflictul cu mama pentru ca noi ne-am permis sa iesim sa il luam la intrebari in fata politisitilor s-a dat ca el fiind victima, el isi vizitase numai mama pentru ai aduce deale gurii dar noi l-am agresat verbal in momentul in care el vroia sa paraseasca pasnic locuinta. De ceva vreme chiar inainte ca noi sa ne mutam la ei mama deja incepuse sa fie agresata verbal de acest individ si a zis ca vrea sa faca cumva ca aceste agresiuni sa inceteze si sa scape de el. El inca mai are buletinul valabil la aceasta adresa.
Intrebarea mea este ce ar trebui sa facem ca sa putem scapa de acest individ de la usa, sa ne putem vedea linistiti de viata noastra. Daca si ce drepturi ar avea dlui in cazul in care ai mei ar vinde apartamentul in timpul vietii catre mine sau l-am vinde pe acesta si am cumpara un alt apartament in alta parte?
Va multumesc pentru timpul pe care mi l-ati acordat.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:00, 8 Mai 2016
Parintii pot vinde aparatmenul fara probleme si sa cumpere alt apartament, este solutia cea mai simpla.
Atata timp cat traiesc parintii pot face orice doresc cu proprietatea lor.

Va pot vinde dvoastra apartamentul sau va poate dona cu uzufruct si apoi il puteti vinde cu acordul uzufructuarilor. Varianta a doua ar fi mai ieftina din punct de vedere al costurilor.

Fratele vitreg nu are niciun drept asupra apartamentului din moment ce apartine parintilor. Doar in cazul decesului mamei ar avea o cota din partea acesteia si doar in cazul in care aceasta nu lasa un testament in favoarea altor persoane (sot, dvs.).

Dimpotriva, dvoastra aveti o cota mai mare in cazul decesului mamei intrucat apartamentul a fost achizitionat in timpul casatoriei parintilor dvoastra si nu atunci cand mama era casatorita cu tatal fratelui vitreg.

Nu este neaparat necesar sa vindeti daca parintii va doneaza cu uzufruct si sa va mutati in alta parte, implica costuri cu achizitionarea altei locuinte, cu mutatul, renovarea, etc.

Ii puteti interzice accesul individului in locuinta si eventual puteti obtine un ordin de restrictie in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme familiale vios71 vios71 Buna ziua, Suntem o familie cu un baietel de 9 ani care locuim impreuna cu parintii mei de la jumatatea anului 2015. Eu mai am un frate vitreg, numai dupa ... (vezi toată discuția)
Evacuare vios71 vios71 Buna ziua, De curand am fost nevoit sa ma mut in casa parintilor datorita unor probleme legate de sanatatea acestora, amandoi sunt inca in viata, iar casa ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu clauza de uzufruct viager Margo72 Margo72 Buna ziua! As dori si eu un raspuns la problema pe care o am. Acum vreo 17 de ani mama si tatal meu mi-a facut mie si surorii mele contract de vanzare ... (vezi toată discuția)